skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

«Lauvmakken» til angrep igjen

Indre strøk og Vest-Finnmark er hardest rammet av bjørkemåler-angrep. Den såkalte lauvmakken er på retur i østfylket.

Publisert 29.06.2005 09:42. Oppdatert 30.06.2005 12:07.
Av Geir Samuelsen og Knut-Sverre Horn

Glupske larver av fjellbjørkemåler fortsetter å snauspise skog i Finnmark. (Foto: NRK)
De glupske larvene har også i år angrepet store områder med løvskog i Finnmark. De siste årene har det stort sett vært Øst-Finnmark som har vært hardest rammet, men nå har angrepet flyttet seg. Ifølge fylkesskogmester Helge Molvig er det indre Finnmark og Alta-området som er mest plaget i år.

Svekket i østfylket

- Dette ser ut til å være et litt større angrep enn det vi har sett i for eksempel i 96-97. Nå er mye av skogen på indre strøk, i Varanger og Alta angrepet. Her i østfylket ser det ut til å være på retur i Varanger og delvis Tana. Vi ser det ved at larvene ikke klarer å snauspise skogen. De finnes der, men klarer ikke å spise opp alt løvet.

– Hugg ned døde trær

Enkelte Kommuner som Nesseby, Tana og Karasjok har områder som er rammet av bjørkemåleren for tredje året på rad. Da er risikoen stor for at skogen dør. Ifølge Molvig bør skogen da hugges ned for raskest mulig å sørge for nye rotskudd og gjenvekst.

- Nå har Statskog gått ut med en oppfordring til private om at de kan hugge ødelagte trær på statsgrunn. Fylkesmannen vil oppfordre grunneiere til å gjøre det samme på privatgrunn. Der de ser at de ikke kommer friskt løv, bør de ta ut skogen for å få ny vekst, sier Molvig.

Gift mot larvene

Store skogområder kan umulig behandles mot bjørkemålerangrep. Men for den som vil redde trærne rundt huset eller hytta, finnes det råd. Kent Rune Larsen er butikksjef hos Felleskjøpet i Tana, og melder om stor pågang.

- Det er mange rundt om i fylket som plages i hagen, sier Larsen, som tilbyr en trøst:

- Det finnes ett middel for hobby-hagebrukere, Universal insektmidel. Det er et biologisk middel som ikke er skadelig for mennesker eller dyr - selvsagt med unntak av lauvmakken, som dør umiddelbart. Sprayflaske følger med, middelet brukes rett fra oksen. Det er ingen restriksjoner, og hvem som helst kan kjøpe det, sier Larsen.

Middelet bør brukes i godvær, så ikke regnet skyller det bort, og behandlinga kan gjentas et par-tre ganger i sesongen hvis larvene kommer tilbake.

Kjerringråd...

Det finnes også kjerringråd mot målerlarvene. Grønnsåpe blandet med salmiakk sies å være et egnet middel, og tjukt smørefett på trestammen skal hindre at nye larver på vandring skal komme seg opp i treet når de første angriperne er kverket.

...eller total krig

Hvis moderate metoder ikke er nok, er det mulig å gå til total krig mot uvesenet i trærne. På giftlageret til Felleskjøpet, trygt bak lås og slå, ligger Perfection. Men du kan bare glemme å kjøpe det til hobbybruk i hagen - middelet er for fagfolk:

Du må ha plantevernsertifikat for å få kjøpt det. Og den som påfører guffa, må ha hansker, engangsdress, gassmaske og øyenbeskyttelse. Giften er så farlig at utstyret må kastes etter bruk. Til gjengjeld trekker middelet inn i treet og beskytter det i opptil et halvt år.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM NATUR OG MILJØ

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no