skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Må ta beina fatt

Naturforskerne ville bruke sjøfly for å kartlegge flere verneverdige områder i Porsanger. Men Porsanger kommune setter foten ned, og da må forskerne ta beina fatt.

Publisert 14.07.2005 07:37. Oppdatert 14.07.2005 12:29.
Av Anine Hallgren

Porsanger kommune vil nemlig ikke ha flere vernede områder i kommunen sin. Derfor nekter de Norsk institutt for naturforskning å lande med sjøfly slik at de får forske i Luostejohka.

Norsk institutt for naturforskning og forsker Jarle Bjerke har fått i oppdrag å gjøre botaniske undersøkelser for Fylkesmannen i Finnmark. De skal undersøke om enkelte myrer i Porsanger er botanisk verneverdige. Til det trenger de landingstillatelse med sjøfly. Det blir både billigere og er mer effektiv med sjøfly under slike oppdrag. Slik tillatelse trenger de av Porsanger kommune. Men den kan de se langt etter.

- De kan spasere seg en tur

Knut Hanssen sitter i natur- og ressursforvaltningsutvalget i Porsanger. Han mener at verneforskning ikke gir rett til tillatelse til sjøflybruk: - Nå er vi vernet nok, vi er vernet bort fra områdene våre. Hele tiden fremmes det verneforslag, det er landskapsvern, vern av våtmarksområder, løvskogsvern og bla bla bla! Man vet snart ikke hvor man skal trå uten at det finnes et verneområde der! sier Hanssen opprørt og legger lakonisk til: - Fylkesmannen har selv sagt at i dette området skal det ikke forekomme flygninger. Men når det skal forskes på mer vern, ja, da skal det tillates! Hvis forskerne har lyst til å spasere seg en tur opp dit og se om det er noen plnater de har lyst til å verne, så kan de jo gjøre det og komme ned med verneforslaget sitt etterpå!

Settefylkesmann må avgjøre

Forsker Jarle Bjerke ved Norsk institutt for naturforskning håper nå at en settefylkesmann kan overprøve Porsanger kommune og likevel gi tillatelse. Men om ikke dét heller fører fram, kan pakkene med gnagsårplaster bare pakkes ned i sekken: - Da må vi vel høyst sannsynlig gå inn i området og det tar vel en dag frem og en tilbake eller kanskje mer enn det, sier Bjerke.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM NATUR OG MILJØ

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no