skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Omkamp om ulovlig hytte

Fylkesmannen i Finnmark godtar ikke at politikerne i Tana sier ja til en ulovlig oppført hytte, langt inne i et urørt fjellområde.

Publisert 04.10.2005 13:38.
Fjelltjenestens folk fant en hytte på 49 kvadratmeter under oppføring, samt et stort naust, der det opprinnelig skulle være bare en gamme. (Foto: Fjelltjenesten)


Av Knut-Sverre Horn

Den lille gammen langt inne på fjellet ble gjort om til to bygninger på nesten 80 kvadratmeter, uten at eierne hadde fått tillatelse. Politikerne i Tana sa likevel ja i ettertid.

Nå klager Fylkesmannen på det omstridte vedtaket: Hvis kommunen står fast på sitt ja, åpner man for en storstilt ombygging av gammer til fritidshytter, mener Fylkesmannen - som minner om at det i Tana er over 100 små byggverk langt fra vei.

Vokste voldsomt

Det var Mienna utmarkslag ved Nils Ole Holm som i fjor fikk lov av Tana kommune til å bygge en gamme på 33 kvadratmeter, etter at den gamle hadde brent ned. Men da Fjelltjenesten inspiserte stedet i romjula, fant de at prosjektet var betydelig utvidet: En hytte på 49 kvadratmeter var under oppføring, og ved siden av sto et litt eldre naust med badstu på 28 kvadratmeter.

Ifølge den opprinnelige festekontrakten skulle det bare være en gamme på 10 kvadratmeter på stedet, som ellers er villmarkspreget: «Ifølge Direktoratet for naturforvaltnings kartlegging av inngrepsfrie naturområder i Norge, ligger Miennajávrrit i et av fylkets og dermed landets største sammenhengende inngrepsfrie områder,» skriver fylkesmannen.

Feil saksbehandling

Da Tana sa ja til bygging av gamme (i den grad ordet kan brukes om en bygning på 33 kvadratmeter), hadde ikke saken vært på høring. Det krevde fylkesmannen. I høringsrunden kom det fram at også fylkeskommunen var skeptisk, og at reindriftsforvaltninga sa et klart nei.

Erstatning etter brann

Etter en grundig gjennomgang av lover, forskifter og rundskriv kom rådmannen fram til at Tana kommune måtte snu i saken og si nei til den ulovlige hyttebygginga. Bare en gamme på inntil 15 kvadratmeter, bygd av materialer fra stedet, burde tillates, mente rådmannen.

Likevel sa politikerne i det faste utvalget for plansaker ja i september. Et av argumentene var at eierne mått føre opp ny hytte for å få erstatning for den som var brent ned.

- Helt irrelevant, mener fylkesmannen, som reagerer på at kommunen oppmuntrer til og premierer ulovlig bygging.

Runddans

Saken må nå behandles av kommunen, og deretter kan den havne i en lang runddans mellom Miljøverndepartementet, fylkesmannen og en settefylkesmann før den er endelig avgjort.


Siste saker:
Flere saker: ALT OM NATUR OG MILJØ

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no