skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Store områder foreslått vernet

50 nye områder i Finnmark vurderes nå for vern av Fylkesmannen.

Publisert 09.03.2005 07:30. Oppdatert 09.03.2005 07:38.
Av Skjalg Jensen og Trine Hamran

Fylkesmannen i Finnmark arbeider nå med å verne nye områder av Finnmark. 50 områder med rik lauvskog, myrer og våtmarker er aktuelle for vern i fylket.

Ikke konesekvenser for ferdsel

Seksjonsleder ved Fylkesmannens Milijøvernavdeling, Trond Aarseth, sier denne verninga ikke vil få noe betydning for vanlig ferdsel i de aktuelle områdene.
Det er Stortinget som har vedatt verneplanene som Fylkesmannen følger opp. De foreslår etter høringer hvor mange områder som skal vernes, og hvor stort areal som legges under vern. Til slutt er det regjeringa som foretar det endelige vernevedtaket.

I dag er det 5442 kvadratkilometer eller 11,2 prosent av Finnmark som er lagt under vern. Og nå foreslås det altså nye områder. 23 i alt når det gjelder rik lauvskog i 9 Finnmarkskommuner, Og 25 - 30 steder når det gjelder myrer og våtmark som vurderes over hele fylket-
Mye av kritikken mot å verne areal i Finnmark har gått på at dette må ventes med til Finnmarksloven er vedattt. Men Aarseth sier vern og Finnmarksloven ikke har noe med hverandre å gjøre.

Reagerer kraftig

Toralf Henriksen, leder i Samenes naturressursforbund reagerer kraftig på verneplanene.
–Fylkesmannen gjør med dette et inngrep mot primærnæringen som rammer både samiske kultur og bygdekultur. En svekkelse av primærnæringene er en alvorlig svekkelse av samisk kultur og bygdekultur, og fylkesmannen kan ikke være klar over konsekvensene.
Han mener sauenæringa får reduserte beiteområder, og vil dessuten slite fordi flere områder vil bli stengt for motorferdsel.
– Dessuten vil Duodji-utøvere bli utestengt fra viktige ressursområder for råmateriale, blant annet ved verneforslaget på rik lauvskog.
- Hva vil dere gjøre videre i denne saken?

– Vi har bedt om et møte med miljøvernministeren 30. mars, og vil også møte representanter fra kommunal- og landbruksdepartementene. Vi vil argumentere sterkt for at disse fredningsprosessene ødelegger for tradisjonell primærnæring i fylket.


Siste saker:
Flere saker: ALT OM NATUR OG MILJØ

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no