skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Historisk lavmål i Tana

Den elendige laksesesongen i Tana i fjor skaper bekymring blant forskere og forvaltere. Dersom utviklingen fortsetter, vil Tanaelva bli strengere regulert.

Publisert 09.02.2005 08:28.
Av Jakob Arvola

Slike situasjoner var det langt færre av i fjor enn normalt. Den dårlige fangsten i Tana bekymrer forskerne.
På norsk side ble det tatt opp hele 48 tonn mindre laks i fjor enn året før, og nå vil forskerne følge nøye med utviklingen.

Det sier seniorforsker Lars Petter Hansen i NINA - Norsk institutt for naturforskning.

- Det vi ser generelt for hele Norge er et relativt svakt innsig av smålaks i 2004. Det er heller ikke så veldig stort innsig av mellomlaks, men betydelig større enn på slutten av 90-tallet.

Dårlig varsel

Hansen mener dettte varsler dårlig for de neste åra:

- Et dårlig innsig av smålaks - altså laks som er ett år i havet - i 2004, vil høyst sannsynlig medføre et dårlig innsig av fisk som er to år i havet i 2005, og dette kan forplante seg til 2006. Det skyldes trolig at en stor del av den naturlige dødeligheten skjer de første ukene og månedene etter at den har forlatt elva som smolt.

Hansen understreker at det ikke er grunn for å trekke konklusjoner etter ett års dårlig sesong, men han advarer samtidig mot å blind tro på at Tanavassdraget skal kunne komme seg opp igjen ved egen hjelp:

- Det kan bety at man bør være litt mer beskjeden i uttaket av fisk som har vært to år i havet til neste år, sier Hansen.

Han regner med at et møte i Det internasjonale havforskningsrådet i april vil kaset mer lys over saken.

Historisk lavmål

Fiskeforvalter Sturla Brørs hos fylkesmannen i Finnmark deler langt på vei bekymringen.

- Vi har sett tidligere også at det er store svingninger, men samtidig er fjorårets fangst et historisk lavmål etter at vi fikk en brukbar fangststatistikk. Regulering av laks er noe vi må se på i et litt større tidsperspektiv, men vi må vurdere situasjonen nøye.

- Er det samsvar mellom oppgangen av laks og det som et fanget, eller skyldes det generelt dårlig fiskelykke?

- Det er nok ganske bra samsvar. Videovervåking i den største sideelva på finsk side, Utsjoki, og den viser ca halvparten oppgang i fjor i forhold til 2003. Hvis en legger til dårlige fiskeforhold, med lite vann og varmt vann, så henger det på greip.

Har grei oversikt

- Er rapporteringen av fisket god nok?

- Vi tenker først og fremst på om det er nok gytefisk i de forskjlige delene av vassdraget. Det er særlig der vi ønsker oss bedre kontroll. Selve fisket har vi brukbar oversikt over gjennom fangststatistikken, selv om vi kunne ønske at den var enda bedre.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM NATUR OG MILJØ

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no