skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Skuterløyper i nasjonalparken

Fylkesmannen i Finnmark foreslår å beholde snøskuterløyper når Varangerhalvøya blir nasjonalpark. - Oppsiktsvekkende - og ikke riktig, mener Naturvernforbundet.

Publisert 16.07.2004 10:00. Oppdatert 16.07.2004 10:11.
Av Silvana Elisabeth Granlien og Knut-Sverre Horn

Forblåste gleder i nasjonalparken skal være mulig også for dem som ikke vil bruke egne krefter.
Området som etter planen skal bli nasjonalpark inneholder flere titalls kilometer med åpne skuterløyper, og Fylkesmannen i Finnmark foreslår å opprettholde svært mye av dem.

Den lengste løypa går fra Vadsø kommune til Båtsfjord, nærmere bestemt fra Øvre Flintelv ovenfor Vestre Jakobselv til Ordo (Oarddojavri). Også løypa fra Coskajavri til Iggejeaggi bli opprettholdt, i tråd med de opprinnelige planene.

Etter protester under den lokale høringen vil også løypa Komagdalen til Antonvann i Vardø - omtrent 3 km inn i nasjonalparken – få bestå. Den siste halvparten av denne løypa blir foreslått stengt. En fjerde løype fra Ordo til Adamsdalen vil gå noen få meter inn i nasjonalparken, begrunnet med hensynet til sikkerheten for dem som ferdes der.

– Var usikre

Forslaget kommer i fylkesmannenes endelige anbefaling om nasjonalparken, som er sendt til Direktoratet for naturforvaltning.

Fylkesmiljøvernsjef Bente Christiansen innrømmer at det er uvanlig med scooterløyper i en nasjonalpark:

– Det er ganske uvanlig. Vi har også vært usikre på hvordan vi skal behandle såpørsmålet, men vi har hatt dialog med Direktoratet om det. I og med at Finnmark er et fylke hvor du kan opprette løyper for rekreasjonsbruk, har vi valgt å foreslå at disse løypene blir opprettholdt.

Turistsatsing

– En av årsakene er at skuterløypene er for rekreasjon for folk i Finnmark. Det andre er turismen. Løypen fra Vestre Jakobselv til Ordo er med i et større sammenhengende skuternett, Arctic Trail. Turisme er jo også et satsingsområde i nord.

Forslaget med uttalelser fra lokale høringsinstanser sendes nå til Direktoratet for naturforvaltning. En nasjonal høringsrunde skal også gjennomføres før stortinget til slutt eventuelt vedtar at Varangerhalvøya skal vernes. Etter planene skal det bli både nasjonalpark, landskapsvern, nasjonalparker eller naturvernområder.

– Ikke riktig

Naturvernforbundet i Finnmark har ikke behandlet saken, men fylkestyremdlem Gunnar Reinholdtsen syns det er oppsiktsvekkende med skuterløyper i en nasjonalpark. Det har han aldri hørt om før.

– Jeg kan jo vise til nasjonalparken i Øvre Pasvik. Der har man laget et belte langs grensen der man har laget en skuterløype. Det som blir foreslått på Varangerhalvøya er helt spesielt, og det høres ikke rett ut at man skal gjøre noe sånt, sier Reinholdtsen.


Siste saker:
Flere saker: ALT OM NATUR OG MILJØ

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no