skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Turister griser til naturreservat

Denne søppelcontaineren er eneste tilbud til bobilturister på Slettnes.
Denne søppelcontaineren er eneste tilbud til bobilturister på Slettnes.
Naturreservatet på Slettnes i Gamvik er så lite tilrettelagt for tilreisende at området blir skadet.

Publisert 30.06.2004 07:29. Oppdatert 30.06.2004 11:47.
Av Knut Sverre Horn

Dårlig skilting og mangel på parkeringsplasser fører til kjøreskader i terrenget. Det er heller ikke tolatter i området, som tidvis blir griset til med avføring. Og trafikken til Slettnes bare øker, år for år.

Sårbart område kan bli ødelagt

- Hele lokalbefolkningen er redd for at området skal bli ødelagt. Det er en sårbar natur her, sier Yngvar Svendsen ved Nordkyn Turistsenter. Han er klar til å ønske de første gjestene velkommen til den nyoppussede fyrstasjonen på Slettnes.

Det golde landskapet med barske værforhold og et spesielt fugleliv trekker stadig flere turister hit. Men de samme turistene truer idyllen. - Ja, det er ute av kontroll. Det er ikke toalett her, heller ikke mulighet til å tømme toaletter i bobilene. Folk har tømt toalettene der det passer. Det er også lagt igjen mye søppel i området, sier Svendsen.

Vernerverdig område

Og det er ikke et hvilket som helst område som får denne sørgelige karakteristikken. Slettnes har internasjonal verneverdi på grunn av det spesielle og rike fuglelivet.

Rådmann i Gamvik, Svein Tønnesen, er enig i at området må ivaretas bedre: - Vi vil ta tak i det vi ser som hovedufordringen: Vi vil regulere så folk kjører dit vi vil de skal kjøre, ikke ut i terrenget. Området har vært preget av at det er fritt fram for alle som vil reise hit, sier Tønnesen. Han lover bedre orden på både parkering, toaletter og renovasjon.

Får hjelp fra Fylkesmannen

Under en befaring med fylkesmannens miljøvernavdeling forleden fikk kommunen både faglige innspill til arbeidet og tilsagn om litt pengestøtte.

Kommunen vil i gang med arbeidet så snart som mulig. De blir ikke ferdig i år, men Tønnesen har tro på at det vil skje en avgjørende forbedring før vinteren setter inn.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM NATUR OG MILJØ

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no