skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

60.000 i bot etter fuglerov

Slik fraktet den tyske fuglesmugleren levende fugleunger fra Finnmark. Han var også utstyrt med spesialkoffert som holdt egg i riktig temperatur. Bildet er tatt av Politiet, som fikk mannen overlevert fra finsk toll.

Publisert 24.06.2004 07:33. Oppdatert 24.06.2004 15:57.
Av Einar Korneliussen, Kim Nystøl og Knut Sverre Horn

Storspove er blant artene som tyskeren tok egg fra.
Den tyske smugleren som ble tatt med egg og fugleunger i bagasjen, fikk valget mellom 120 dagers fengsel eller 60.000 kroner i bot. Han valgte boten etter at han hadde erkjent straffskyld i politiavhør. Bilen hans var da også full av bevis på faunakriminaliteten da han ble stoppet av finske tollere i Karigasniemi.

Ved pågripelsen beslagla politiet 17 fugleunger og 125 egg fra ti forskjellige fuglearter: Gråtrost, rødnebbterne, rødvingetrost, tjeld, bokfink, kråke, tyvjo, storspove og heipiplerke. Ingen av artene er spesielt sjeldne eller truet i Finnmark. Likevel dreier det seg om grov faunakriminalitet, mener politiet.

Til egen samling

Egg som mannen hadde tatt fra ulike steder i Finnmark. Foto: Politiet
– Av allmennpreventive hensyn valgte politiet å slå hardt ned på dette smugleforsøket, sier politiadvokat Tove Wullf Nilsen ved Øst-Finnmark Politidistrikt.

Størrelsen på forelegget var fastsatt i samråd med Økokrim, og den tyske eggtyven vedtok forelegget.

Flere steder i Europa betales det store summer for slike egg som den tyske turisten prøve å ta meg seg fra Finnmark, men i politiavhør skal eggtyven ha forklart at han ikke hadde planlagt å selge eggene, men beholde dem selv.

En vekker for tollerne

Spesialkassen som mannen hadde med seg. Kassen holdt eggene på konstant temeperatur. Foto: Politiet
Slik ble det ikke. I Karigasniemi ble han stoppet av finske tollere, og kanskje kan denne saken føre til at man på tollstasjonene blir mer oppmerksomme på denne form for faunakriminalitet, sier politiadvokat Tove Wullf Nilsen.

– Mange av artene som finnes i Finnmark er helt utrydda på kontinentet. Det gjør fuglene her meget eksotiske for samlere og selgere,sier Andreas Tveteraas i Verdens Naturfond Norge. Et eksempel er en jaktfalk. Den er veldig sjelden, og hekker blant annet i Finnmark. Dersom man får et slikt eksemplar med seg, er verdien over 100.000 kroner. Dette truer enkelte bestander, sier Tveterås.

Denne typen faunakriminalitet er godt organisert, og politiet har små muligheter for å etterforske slike store saker i utlandet. Politiet sier at de beste mulighetene for å ta slike kriminelle, er gjennom tips fra publikum som ser dette foregå. Det tror også Tveterås er den beste muligheten.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM NATUR OG MILJØ

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no