skilledagenspromoskilleVærlogo
Valg 2003 Agder 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sørlandet > Valg 2003 Agder
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Sørlandet
Telefon 38121212
Postadresse:
Postboks 2000
4668 Kristiansand
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:

 

En unødvendig barriere

Odd Arild Svaland
Odd Arild Svaland
Odd Arild Svaland ble vervet inn i senterpartiet av en venn for 16 år siden. Nå er han partiets listetopp til valget på nytt fylkesting i Aust-Agder.

Publisert 10.09.2003 16:07.
Og her er Odd Arild Svalands svar på våre ni politiske spørsmål:

1. Hva er din oppfatning av spørsmålet om sammenslåing av de to Agderfylkene?

SVAR: Helt personlig mener jeg at fylkesgrensen har vært en unødvendig barriere som har skapt problemer for mange mennesker i mange år. Mye er blitt bedre, men det gjenstår enda mye arbeid. P.g.a. den store uenigheten som er mellom Øst og Vest i Aust-Agder har fylkeskommunene sammen med kommunene laget en strategi hvor medvirkning fra alle parter er viktig, flere alternativer skal utredes, forhandlinger om fordeling/lokalisering skal foretas og eventuelt en folkeavsteming over forhandlingsresultatet.
Forhandlingsresultatet må være godt for Aust-Agder og Arendal for at vi skal anbefale dette.

2. Hva fikk deg til å tenne på politikk - hva er motivet ditt for å stille opp som politiker?

SVAR: Jeg ble vervet inn i Senterpartiet av en venn for 16 år siden.
Senterpartiets folkelige politikk gjorde at jeg ville ofre tid og krefter på å forsøke å forme lokalsamfunnet ut fra de tanker og vyer jeg selv hadde. Man driver politikk for å ha medvirkning og innflytelse på samfunnsutviklingen.

3. Hva er den største utfordringen for landsdelen?

SVAR:En fremtidsrettet E 18 / E 39 gjennom lansdelen er veldig viktig. Senterpartiet vil prioritere samferdsel i tida framover. Dette er den beste håndstrekning politikerne kan gi til store deler av næringslivet og det vil være til glede for folk forøvrig Det er ingen grunn til at vi i Norge - med vår kronglete geografi og store avstander til markedene - ikke skal kunne kompensere med å utvikle Europas råeste infrastruktur.
En av fire bedriftsledere på Sørlandet har vært inne på tanken om å flytte hele eller deler av virksomheten ut av landet. Dette er et dramatisk signal! Landet trenger flere ben å stå på, vi er blitt alt for oljeavhengige. Rikdommen vi har fått har gjort at vi har slappet av og kommet på hælene i utviklingen av det landbaserte næringslivivet og teknologi - baserte næringer. Skal vi få hjulene til å rulle tilfredstillende igjen må det eksisterende næringsliv få rammebetingelser som er til å leve med og som er forutsigbare og langsiktige.

4. Hvor lenge overlever fylkeskommunen?

SVAR: Så lenge Regjering og Storting vil ! Men fortsetter nåværende Regjerings økonomiske nedprioritering av fylkeskommunen, kan den umulig leve lenger enn 8 år til.

5. Er sykehusene blitt dårligere etter at Staten overtok?

SVAR: Jeg har ikke belegg for å påstå at sykehusene er blitt dårligere, men jeg tror det blir vanskelig å si at de er blitt bedre. De er helt sikkert ikke blitt billigere, de er blitt skandaløst mye dyrere. Og de er helt sikkert ikke blitt mer demokratiske og åpne.
Det viser seg at fylkeskommunene drev sykehusene billig og godt.

6. Hvilker politiske saker vil DU prioritere?

SVAR: Landbruk og skogbruk har en viktig rolle i vårt fylke, vi vil være et miljøfylke, vi vil markedsføre landsdelen som det gode sted å bo og arbeide i, da mener vi det er riktig å si nei til at det skal bores etter olje og gass i Skagerrak.
Arbeid er det aller viktigste for enkeltmennesket, og da må vi sette inn krefter på å gi eksisterende næringsliv, primærnæringene og nyetablerere risikokapital og rammebetingelser som er til å leve med.
Jeg ønsker å opprettholde et desentralisert skolemønster for våre videregående skoler, de er viktige bidragsytere til å opprettholde bosetting og næringsvirksomhet i distriktene.
Jeg vil arbeide for at bevilgningene til fylkesveiene økes slik at fylkesveistandarden blir hevet til et tilfredsstillende nivå.Målet er at flest mulig grusveier skal inngå i et asfalteringsprogram.

7. Hvordan vil du legge til rette for en forbedring av likestillingen i landsdelen?

SVAR: I utgangspunktet er jeg tilhenger av at mennesker får sine posisjoner / stillinger utfra hva de har mellom ørene, og ikke utfra hva de har mellom beina. Kvotering er et middel for å nå målsettingen om høyere kvinneandel i ulike organer. Barnehager / SFO er viktige elementer, men det er kommunenes ansvar.
Fylkeskommunen kan drive opplysningsarbeid og bevisstgjøring av kvinners muligheter, opplæring og opprettelse av nettverk for kvinner. Vi kan også være bevisste på å velge kvinner inn i bedriftsstyrer der vi har mulighet til det.

8. Hvilke 3 kultursaker er de viktigste de neste fire årene?

SVAR: At teateranlegget i Fjæreheia holder åpent og videre utvikles sammen med Ibsen / Hamsun satsningen i Grimstad.
At arbeidet med et Regionalhistorisk senter på Langsæ videreføres, sammen med oppfølging av museumsplanen.
Det frivillige arbeidet gjennom foreninger, lag, idrett, kultur og kristent arbeid er betydningsfullt i fylket. Idretten er svært viktig i lokalmiljøene, til fremme av god folkehelse og som profilering av landsdelen. Forholdene må tilrettelegges slik at denne innsatsen også i framtiden kan være med på å prege hverdagen for alle.

9. Hvorfor skal vi stemme på deg og ditt parti?

SVAR: Aust-Agder Senterparti er villig til å ta et bredt samfunnsansvar. Ansvarlig styring av fylket vårt kan ikke basere seg på enkle populistiske utspill, men man må ta hensyn til den totale sammenhengen. Innenfor denne helheten vil Aust-Agder Senterparti legge til rette for trygge nærmiljøer i by og land, som igjen kan gi grunnlag for en sunn verdiskaping til beste for den enkelte innbygger i Aust-Agder.
Vi tar målet av oss til å være lokaldemokratiets praktiske utøvende del. Det er enkelt-mennesket og enkelt-menneskets behov som skal stå i sentrum for Senterpartiets arbeid i fylkestinget de neste fire år.



Siste saker:
Siste saker:
Siste saker:
Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

Valget - på Vegårshei stasjon

Hallvard C Hanssen Hvordan valgkampen ser ut fra Vegårshei stasjon - det er det Halvard C. Hanssens som formidler hver uke, med sitt skrå blikk.

Følg valgkampen med NRK Sørlandet

Valgkampen i Agder-fylkene vil bli fulgt tett i radio, på TV og internett. Første valgsending på TV går på lufta onsdag 20.august.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Tre prosent med innvandrerbakgrunn

Tre prosent av politikerne som er nominert på valglistene i Kristiansand har innvandrerbakgrunn.

Kleppe enstemmig valgt til leder for Demokratene

Vidar Kleppe ble enstemmig valgt til leder for partiet Demokratene under partiets første ordinære landsmøte i Kristiansand denne helgen.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no