Alt om Nokas-rettssakenskilleVæret i Rogalandskille_slutt
Valg 2003 Rogaland 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Rogaland > Valg 2003 Rogaland
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NRK ROGALAND I LYD OG BILDE
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
POSTADRESSE: NRK Rogaland

Boks 614 Madla

4090 Hafrsfjord


BESØKSADRESSE: Kringkasterveien 11

Ullandhaug


TELF: 51 72 72 72
FAKS: 51 72 72 55

Nettredaktør:

Bjørn Grimen

Tilrettelegging for nett:

Wenche Lamo Hadland


 

Hvordan blir Stavanger-politikken?

Høyre har ordføreren i Stavanger. Fremskrittspartiet håper å komme i en posisjon der de kan samarbeide med Høyre. Men Høyre vil først gå til sine nåværende samarbeidspartnere, KrF, Sp og V. Arbeiderpartiet håper valgresultatet skal gi grunnlag for en rød-grønn allianse.

Publisert 10.09.2003 18:39.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Ordfører i Stavanger, Leif Johan Sevland er klar på at Høyre vil fortsette å sette sine nåværende samarbeidspartnere først. Etter valget er det KrF, Sp og V han vil ta kontakt med.
- Det er disse partiene vi har politisk samarbeid med. Vi har hatt et teknisk og et budsjettmessig samarbeid med Frp. Det har fungert greit nok. I samarbeid med KrF, Sp og V finner vi ut hvordan veien skal gå videre. Vi har lyst å fortsette samarbeidet med disse i neste periode, sier Sevland.

Jostein Zazzera

Uttelling

Jostein Zazzera, Frp, er opptatt av at han får uttelling i forhold til valgresultatet.
- Vi stiller med egen ordførerkandidat, og hvis vi ikke får ordføreren, så er varaordfører det neste vi vil ha.

Blå og rød politikk

Odd Kristian Reme
Odd Kristian Reme, Ap, ser ikke fram til at Sevland og Zazzera kan komme til å styre byen.
- Stavanger har dreid mer til høyre de siste årene. Vi ser det i form av konkurranseutsetting til og med innenfor helseområdet som eldreomsorg. Får vi et flertall av H og Frp så vil det bli mer blå politikk. Byen har bruk for rød politikk, mener Reme.
- Vi søker også mot sentrum og SV for å få til et samarbeid. Jeg har god tro på at de kan bli et grunnlag i bystyret for en rød-grønn allianse. Det er det jeg håper vil være resultatet på mandag, sier Reme.

Konkurranseutsetting

Leif Johan Sevland
- Leif Johan Sevland: Høyre finner praktiske løsninger i Stavanger. Vi er opptatt av å være med å modernisere offentlig sektor, sørge for å få mest mulig ut av pengene.

Jostein Zazzera: Vi har satt i gang konkurranseutsetting av renholdsverket. Videre jobber vi med full konkurranseutsetting av renholdsverket, konkurranseutsetting av parkeringsselskapet og et sykehjem som er under bygging. Jåtten sykehjem skal konkurranseutsettes uten at vi per i dag har tildelt dette til verken private eller kommunale aktører.

Odd Kristian Reme: For fire år siden var det utenkelig å konkurranseutsette innenfor helse- og omsorgssektoren. Det er vi nå i ferd med å gjøre. Når vi skal modernisere, fornye og effektivisere er det nødvendig å introdusere aksjeutbytte og privat profitt i områder som helse, omsorg og sosial? Det sier Ap klart nei til. Det er noen selskaper som venter opp mot 15% utbytte på investeringene sine. Det kan de gjøre innenfor det vi kaller næringslivet. Men å gjøre det innenfor eldreomsorgen synes vi i Ap er uverdig.

Leif Johan Sevland: At byen går framover er mitt poeng. Ikke om den går til høyre eller venstre. At vi klarere å skape vekst og velstand i Stavanger. Jeg tror kommunen har behov for et korrektiv. Vi trenger noe å måle våre tjenester i forhold til. Kommunen er med å by. Hvis det viser seg at komuunen har den beste driften så vinner kommunen.

Odd Kristian Reme: Vi har kommunale sykehjem og vi har ideelle stiftelser som driver sykehjem. Så vi har allerede tilstrekkelig korrektiv. Disse sykehjemmene ser over til hverandre. Det er mange ulike måter å fornye offentlig sektor på uten å introdusere aksjeutbytte for å få det til.

2500 nye boliger

Odd Kristian Reme: Vi går inn for, og støtter opp om de fleste områder som er lagt fram. Men vi satte foten ned i forhold til Gimle gård. Vi vil bevare dette fantastiske friområdet. Vi kan kompensere det at disse boligene på Gimle gård ikke bli bygd gjennom andre ormåder utover Revheimsveien. Denne byen er under stort press når det gjelder boligareal. Ingen av oss kommer bort fra det. Uansett hvem som blir ordfører har vi et press.

Jostein Zazzera: Vi vil bygge hus i sentrumsnære områder hvor vi får høye hus med luft og grønt. Vi har et prosjekt som går på studenthybelbygget som skal bygges i Stavanger Øst hvor vi har gått inn for å få det som et høyhus. Da vi overtok for åtte år siden etter Ap var tomtemangel et av de største problemene. Det første vi måtte gjøre noe med, og vi trengte mange år for å komme opp på en skikkelig boligproduksjon.

Leif Johan Sevland: Vi skal klare 2500 boliger i løpet av de neste fire år. Vi skal være den beste kommunen i landet til å tilrettelegge nye boområder, og vi skal gjøre det på Stavanger-måten. Kommunen og private spiller veldig nært på lag. Det som er viktigst for å få bygd boliger er at folk har en jobb. Det at vi har et sterkt næringsliv gjør at folk i byen som har råd til å bygge seg nye hus.

Boligpriser

Odd Kristian Reme: Det er viktig å holde utbyggingstakten. Vi bør i større grad stille strengere krav til maksimal kvadratmeter-pris på salg av boligene som til slutt står der. Vi må sikre oss at det er boliger nok til folk med vanlige og lavere inntekter.

Leif Johan Sevland: Den beste måten å få prisen ned på er å få samsvar mellom tilbud og etterspørsel. Ikke minst at det er en jevn tilstrømning av ulike boformer, forskjellige størrelser på leiligheter og ulike former for eneboliger. Jeg tror ikke vi som politikere skal ha masse reguleringer av markedet. Det har vi gjort før og har sett hvordan det har gått. Men at vi sørger for at det finnes botilbud og at det blir lettere for førstegangsetablerere å komme inn på boligmarkedet.

Kultur

Leif Johan Sevland: I dag er de slik at noe av den beste næringsutvikling du kan drive er kultursatsing. Det har byer over hele Europa funnet ut. Og norske byer er i ferd med å skjønne det. Stavanger er en av de tidlige norske byene som har tatt dette inn over seg. Konserthuset er ikke et simsalabim, men en del av mye. En del av mange forskjellige ting som vi gjør og som vi holder på å gjennomføre.

Næringsliv

Jostein Zazzera: Vi er på lag med næringslivet, og derfor ønsker vi å ta i bruk de fantastiske naturressursene vi har, ikke minst i forhold til gass og olje, og legge til rette for en videreforedling av disse her i regionen. Vi skal bli energibyen og bygge gasskraftverk og få lagt gassledningen sånn at vi kan ta i bruk disse naturressursene. Vi må ha drahjelp fra sentralt hold for å kunne tilrettelegge og få rammebetingelser. Det er det det er snakk om hele tiden. Gode og stabile rammebetingelser slik at vi får næringslivet til å etablere seg og bli her.

Konserthus

Odd Kristian Reme: Jeg tror folk skal være klar over hvor mye de mister hvis Frp skulle komme skikkelig til makten i Stavanger. For det er ikke bare spørsmål om ikke å bygge konserthus. Dette er et antikulturparti som i hvert eneste budsjett foreslår alvorlige kutt på det ene kulturtiltak etter det andre. Hvis de hadde hatt Frps holdninger på 1100-tallet ville ikke Domkirken blitt bygd.

Leif Johan Sevland: Jeg synes det er synd at så mange misforståelser om konserthuset har fått komme fram og bli levende i denne valgkampen. Nå er det en arkitektkonkurranse. Det er først når den er endelig ferdig at vi kan si noe om pris. Når arkitektkonkurransen foreligger starter vi finansieringsarbeidet. Da kommer det fram pris og hvem som skal betale. Jeg skal garantere at vi bygger ikke konserthus hvis det går ut over tilbud til skoler og eldre. Vi skal ha de store planene på plass før vi tar spadestikket til konserthuset.

Jostein Zazzera: Det er allerede brukt store ressurser på å markedsføre dette prosjektet overfor byens innbyggere. Som om innbyggerne i denne byen ikke var klar over konsekvensene av dette, som om de ikke kan tenke selv. Noen skal betale regningen for dette bygget enten det kommer nå eller noe senere.

Leif Johan Sevland: Mitt mål er at vi skal få dette til. Vi skal gjøre det på en skikkelig måte. Når det gjelder informasjon så tror jeg det er behov for det. Jeg har hørt tall som er annerledes enn det jeg har forestilt meg huset skal koste. Zazzera burde også fått noe av dette informasjonsmaterialet, for det er andre beløp vi har lagt til grunn enn han har gått ut med.

Jostein Zazzera: Jeg ser disse flotte reklamefilmene dere betaler dyrt for å sende på tv og andre steder.

Hvorfor skal Ap styre Stavanger?

Odd Kristian Reme: Vi kommer til å prioritere kampen for å få nye arbeidsplasser, og å bevare arbeidsplasser. Vi kommer til å satse kraftig på å ruste opp byens sosialpolitiske innsats i kampen mot fattigdom. Arbeid og fattigdom er våre stikkord.

Hvorfor skal Frp styre Stavanger

Jostein Zazzera: Vi er det eneste partiet som prioriterer annerledes. Det har vi vist gjennom å si nei til konserthuset. Vi prioriterer skole, pleie og omsorg og oppvekstbyen. Altså oppvekstvilkår for barn og ungdom.

Hvorfor skal H fortsette å styre Stavanger

Leif Johan Sevland: Vi hadde 40 personer som ikke fikk stå på listen vår. Vi hadde altfor mange som ville være kandidater. Det laget vi ønsker å mønstre inn i bystyret er et suverent lag. Det er fantastisk flinke folk. Summen av dem sammen med vårt program skal gjøre at vi skal bygge denne byen videre på samme måte som vi har gjort de siste åtte årene.

Av Siri Bjelland Berven



Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Alle resultater på internett

Resultatene fra kommune- og fylkestingsvalget finner du her.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgnattas valgresultater og prognoser leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal altså ikke IBM stå for leveringen, og det knyttes stor spenning til omleggingen.
  [Valg 2003]

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

KrF fikk en het potet i sommervarmen

Jan Birger Medhaug ble anmeldt for voldtekt. Han sto på topp på KrFs liste til fylkestinget i Rogaland. Følg med på utviklingen.

Norges første kvinnelige ordfører

Vår aller første kvinnelige ordfører het Aasa Helgesen. Hun var ordfører i Utsira kommune i Rogaland fra 1926 til 1928.

Direkte ordførervalg

93 kommuner meldte fra til Kommunal-departementet at de kunne tenke seg å være med på enda et forsøk med direkte valg av ordfører i forbindelse med kommunevalget i 2003.

Hvordan gjennomføres valget?

Når du kommer inn i valglokalet henvender du deg til den valgfunksjonæren som sitter med den manntallslisten der ditt navn skal stå.

Opptellingen av stemmene

Kommunene skal telle forhåndsstemmene senest fire timer før valglokalene i kommunen stenger.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Hvem kan stemme?

Dersom du er norsk statsborger og fyller 18 år i løpet av valgåret, har du stemmerett. Det er altså ikke nødvendig at du fyller 18 år før selve valgdagen.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no