av Helena Rønning
Anne Wang-Nilsen er godt kjent blant barnehagebarn i Sandefjord. Det er fordi hun har forsket på barn og mat. I forskningen fikk barna være med å lage ordentelige måltider av de beste råværer. Tror du barna likte å være med på forskningen og tror du de fleste likte maten?
Denne retten er ikke spesielt tiltenkt barn. Blåbær er noe av det sunneste voksne og barn kan spise for å ta vare på kropp og hodet. Bærene finnes i naturen og det er nå de er på sitt beste. Prøv denne paien, oppfordrer Anne Wang-Nielsen
Mørdeig
Bland det tørre frøst. 150 gram usaltet smør, 1 dl sukker/rørsukker eller 2,5 dl melis. Melis gjør at deigen blir litt mer medgjørlig enn sukker. ¼ ts bakepulver, 1 ts vailjesukker, 1 ts revet sitronskall og 2 dl malte nøtter (valnøtter, hasselnøtter, mandler.) Til slutt har du 2-3 dl speltmel eller hvetemel. Dette blander du sammen med 150 gram usaltet smør og ett egg. Jobb deigen fin og jevn enten med hendene eller med en kjøkkenmaskin. Det er veldig lurt å bruke romtemperert smør. Denne paideigen kan du bruke til alle typer pai.
Kle en stor form med mørdeigen og lag en 2 cm høy kant på kanten. Sett deigen i kjøleskap noen minutter, når deigen er avkjølt blir den jevnere stekt. Deigen kan gjerne stå i kjøleskapet til dagen etter.
Blåbær
Vend forsiktig 400-600 gram friske blåbær med 2 ss sukker og 2 ss potetmel. Potetmelet gjør at fyllet ikke flyter ut men holder en viss konsistens. Hell bærene oppi paideigen og hell over 4 ss honning. Stekes i 25-35 minutter på max 200 grader.
Råkrem
Pisk eddedosis av 2 eggeplommer og 1 ss sukker. Pisk krem av 3 dl fløte. Blad eggedosis og krem og vips har du råkrem. Hvis du sparer kremen til neste dag, kan du bare piske den opp på ny. Ett tips for å få kremen stiv, er å legge metallvispene i fryseren før du pisker kremen!
Noen bedre?
|
ferdig blåbærpai |