skilleDistriktsfjernsynet er ti årSkille - slutt
NRK Østafjells  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østafjells > Skråblikk Sist oppdatert 14:42
 

Funky Turkey

Improvisert jazzmat

Publisert 11.07.2005 14:56. Oppdatert 12.07.2005 10:23.
Av Helena Rønning

Fredag 8. juli sendte NRK Østafjells direkte fra Jazzfestivalen i Kongsberg. Der ble kokk Linda Grenlund Langebro, som til daglig jobber ved Skrågata Mat og Vinhus, utfordret til å improvisere tre retter på direkten. Hun fikk ingrediensene på bordet klokken elleve. To timer etter var disse tre rettene komponert.

Synkopert Uer


Linda marinerte fisken i olje med litt finhakka hvitløk, litt finhakka vårløk, to ss sitronsaft, litt finhakka sitronskall og en skvett liten Farris. Salt og Pepper var også med i marinaden. Deretter ble fisken lagt på grillen med en sitronskive på. Linda passet på at fisken ikke ble brent. Hun penslet på litt mer marinade underveis.

Makadamia nøtter ble brunet i litt smør/olje og hakket ingefær og et par klyper salt.

På grillen la hun også noen reddikskiver. Loffskivene fikk et par spiseskjeer av marinaden på den ene siden, før de også ble grillet noen minutter med oljesiden ned.

Linda dekket den grillede loffskiven med fersk koriander. La på den ferdige uerfileten med reddikskiver og nøtter på toppen.

Med oss hadde vi også med oss vinekspert Thomas Grette. Til forretten anbefaler han en Soave Classico fra Veneto i Italia, eller en Rias Baixas, Galica (Terras Granda).


Funcky Turkey


Til hovedrett valgte Linda å bruke kalkunfileten. Hun skar den i litt tynnere skiver for å være sikker på at den skulle bli gjennomstekt. Har du god tid kan du gjerne helgrille den. Pensle den med litt av marinaden som også ble brukt til fisken. Før kalkunen nådde grillen fikk den også finhakket rød chili på seg.

Tomatchutney
Dette er en veldig god smak ved siden av nesten all grillmat. Linda laget den ved å smelte et par ss brunt sukker og litt olje i en kjele. Så hadde hun et par finhakkede tomater i der den bløte delen med steinene er tatt ut. Hun helte over litt hvitvin og lot chutneyen koke inn. Dette ble kjempegodt!

Ved siden av grillet Linda noen skiver søtpotet og kokte aspargestopper i Farris med smør. Snøfrisk eller chevre fra Haukeli ble blandet med frisk koriander og ble lagt som en iskule på toppen av kalkunfileten.

Vintips: Valpolicella Classico fra Veneto i Italia, Borgone Rouge Prestige fra Frankrike eller en Primitivo fra Puglia i Italia.

Miles Ananas


Linda visste at ananasen skulle bli til dessert. Hun renset den og skar den i tykke skiver. Ved siden av laget hun en chilikaramellsaus. Hun smeltet brunrørsukker i en gryte, hadde i renset og hakket chili og en god klatt med meierismør. Smør karamellen på ananasen og legg skivene på grillen.

Vintips: Juraucònu (Bru-Bache).


Bakgrunn: Helenas Radiokjøkken (07.03.2003)
Siste saker:

 

Hytterett med høy kosefaktor

Varm osten med skibrenner
10 SISTE NRK BUSKERUD, VESTFOLD OG TELEMARK

Rolls Royce er 100 år

Eit eksklusivt jubileum blei feira 15. mars. Då var det 100 år sidan Rolls Royce blei grunnlagt.

Telemarkskua 150 år

For 150 år sidan blei Telemarkskua registrert som eigen rase. Nå får den utryddingstruga kua sin eigen jubileumsskulptur.

Fra Union til Tasmania

Heidi Ripegutu Skjellaug jobba tidligere ved Union i Skien. Nå tar hun med seg mann og barn og flytter til Tasmania.

NM-mester i fikling

Eidsfoss-mannen Robert E. Haraldsen brukte Milosevic for å innkassere Norgesmesterskapet.

NYHETSBREV

Få nyhetene våre på e-post, helt gratis!

Informasjon om nyhetsbrevet     Andre brev

Fugler lider sultedød

Streng kulde og mye snø og is truer eksistensen til mange fugler. Fuglevakta følger situasjonen nøye.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no