skilleDistriktsfjernsynet er ti årSkille - slutt
NRK Østafjells  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østafjells > Skråblikk Sist oppdatert 14:42
 

Småmat

Småmat er både forrett og hovedrett. Retten blir servert både til bryllup og gravferd.

Publisert 27.05.2005 11:29.
Av Helena Rønning

Gunvald Åsegård er så å si synonymt med småmat, og småmat er noe alle hallingdøler har i magen. Til hallingbunaden hører det med en flekk småmat sammen søljer og belter.

Gunvald har vært kokk på Hallingdal Sjukestugu, men nå driver han eget cateringfirma og lager mat på gamle Torpomoen HV-skole.

Småmat

Denne oppskriften gir ca 5 liter suppe og passer til 7-8 personer.

Kok kraft på 1,2 kg rent kjøtt, gjerne bankekjøtt, en bit spekeskinke og en bit fenalår. Gunvald bruker gjerne spekeknoker. Det er smaken av disse tre kjøttslagene som gir småmaten særpreg.

For å få småmat med klar kraft, må du koke grønnsakene hver for seg.
2 liter poteter i terninger
5 dl gulrøtter
3 dl kokte gule erter.
Terningene på kjøtt og grønnsaker skal være ca 8-10mm.

Når alt er kokt ferdig, blander du alt i krafta. Til småmat er det påkrevd å spise lefseklining!! Dette er folkemusikkmat og hallingmat på sitt beste.

Bakgrunn: Helenas Radiokjøkken (07.03.2003)
Siste saker:

 

Hytterett med høy kosefaktor

Varm osten med skibrenner
10 SISTE NRK BUSKERUD, VESTFOLD OG TELEMARK

Rolls Royce er 100 år

Eit eksklusivt jubileum blei feira 15. mars. Då var det 100 år sidan Rolls Royce blei grunnlagt.

Telemarkskua 150 år

For 150 år sidan blei Telemarkskua registrert som eigen rase. Nå får den utryddingstruga kua sin eigen jubileumsskulptur.

Fra Union til Tasmania

Heidi Ripegutu Skjellaug jobba tidligere ved Union i Skien. Nå tar hun med seg mann og barn og flytter til Tasmania.

NM-mester i fikling

Eidsfoss-mannen Robert E. Haraldsen brukte Milosevic for å innkassere Norgesmesterskapet.

NYHETSBREV

Få nyhetene våre på e-post, helt gratis!

Informasjon om nyhetsbrevet     Andre brev

Fugler lider sultedød

Streng kulde og mye snø og is truer eksistensen til mange fugler. Fuglevakta følger situasjonen nøye.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no