Av Helena Rønning
Byggmel er ikke spesielt godt egnet til baking. Bygg har dårlig hevingsevne og bakverket blir kompakt og hardt. Men, man kan bruke hele gryn som er kokt på forhånd. Da gir det bakverket en ny smakstilsetning. Denne kaken har Bodil Nordjore komponert selv og den er en fabelaktig hverdagskake.
Byggkake
3 egg og ½ kopp rørsukker piskes til eggdosis.
Ha i 1 kopp hvetemel. Ha i ca 1 kopp av hele kokte byggryn. Hvis du har rester av byggrøt kan du bruke det. Hvis ikke kan du koke byggryn. Først i litt vann, så i melk. Bygggrynene må koke i én time før de her ferdige.
Ha i ca 1 kopp av hele kokte byggryn. Ha deigen i en liten form. En brødform passer bra. Stek kaken på ca 200 grader til den er gylden.
Krem
Denne kaken trenger en krem som smaker litt mer og har litt mer substans enn ren kremfløte. Ta litt pisket krem og bland i litt chevrè, eller snøfrisk og litt seterrømme. Pynt kaken med bringebær og strø over litt rørsukker.