skilleDistriktsfjernsynet er ti årSkille - slutt
NRK Østafjells  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østafjells > Skråblikk Sist oppdatert 14:42
 

OL-graut

Ikke flaut å tygge graut.

Publisert 07.04.2005 14:04. Oppdatert 08.04.2005 10:36.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
  • HØR SAKEN  Bodil Nordjorde og reporter Helena Rønning lager OL-grøt.
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Helena Rønning

Grøt er den eldste matretten vi har i Norge og du kjenner variantene havre-, fløte-, svart- og rømmegrøt. Men, OL-grøt har du kanskje ikke hørt om. Tradisjonsmateksperten vår, Bodil Nordjore, skapte den til OL på Lillehammer. Selv om den er over ti år gammel, er OL-grøten like aktuell i dag, mye fordi den er laget på bygg.

OL-grøt


Kok 250 gram helkorn av bygg i vann i ca 45 minutter. Spe med melk underveis.

Smelt 250 gram smør og ha i et hus med fløte(3 dl). La smør og fløte koke til det meste av vanndampen er borte. Spe med ca. 500 gram sammalt byggmel. Bodil anbefaler mel fra Hjartdal eller Sjåk fordi dette melet er litt grovere enn det ”vanlige”.

Byggmel er som skapt for grøt fordi det ikke klumper seg slik som hvetemel gjør. Spe så med ca 2 liter helmelk. Det er mengden med melk som bestemmer hvor tykk grøten blir.
La denne grøten stå noen minutter.

Når grøten er blitt blank og fin, har du de ferdigkokte byggryna i byggmelsgrøten. Rør om med litt salt. La grøten stå på svak varme til smøret begynner å piple fram på toppen. Da er grøten klar for servering.

Denne grøten kan i seg selv være en toretters. Spis halve tallerkenen bar og siste halve del med sukker og kanel. Husk at bygg har en unik sammensetning av karbohydrater, protein og fett. Det betyr at denne grøten gir riktig næring som varer lenge.

Bakgrunn: Helenas Radiokjøkken (07.03.2003)
Siste saker:

 

Hytterett med høy kosefaktor

Varm osten med skibrenner
10 SISTE NRK BUSKERUD, VESTFOLD OG TELEMARK

Rolls Royce er 100 år

Eit eksklusivt jubileum blei feira 15. mars. Då var det 100 år sidan Rolls Royce blei grunnlagt.

Telemarkskua 150 år

For 150 år sidan blei Telemarkskua registrert som eigen rase. Nå får den utryddingstruga kua sin eigen jubileumsskulptur.

Fra Union til Tasmania

Heidi Ripegutu Skjellaug jobba tidligere ved Union i Skien. Nå tar hun med seg mann og barn og flytter til Tasmania.

NM-mester i fikling

Eidsfoss-mannen Robert E. Haraldsen brukte Milosevic for å innkassere Norgesmesterskapet.

NYHETSBREV

Få nyhetene våre på e-post, helt gratis!

Informasjon om nyhetsbrevet     Andre brev

Fugler lider sultedød

Streng kulde og mye snø og is truer eksistensen til mange fugler. Fuglevakta følger situasjonen nøye.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no