skilleDistriktsfjernsynet er ti årSkille - slutt
NRK Østafjells  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østafjells > Skråblikk Sist oppdatert 14:42
 

Jordskokksuppe

Jonas Werner Andersen er ikke så gammel, men har god og solid bakgrunn innen matfaget.

Publisert 26.11.2004 10:02. Oppdatert 26.11.2004 10:04.
Av Helena Rønning.

Han er kokk og har studert restaurantvitenskap i Sverige. I dag jobber han med vin og anbefaler vin og menyer til hovedstadens beste restauranter.

Jordskokksuppe

1 kilo jordskokk skrelles og skjæres i biter. De oksiderer veldig fort og blir lett brune. Derfor er det lurt å legge dem i kaldt vann mens de venter på å komme i gryta. Hvis jordskokkene er litt "slappe" når du kjøper dem, er det lurt å skjære bort litt i begge ender og legge dem i kaldt vann over natten. Da blir de som nyplukkede.

Jonas Werner Andersen. Foto: NRK.
4 sjalottløk finhakkes og svettes eller blankes i litt olivenolje. 2 dl hvitvin, gjerne en australsk chardonay som har fått noen måneder på et eikefat. Bruk i hvert fall den samme vinen i suppa som til suppa. Da får du de samme syrene i suppa som til, og det skaper en god balanse.

Kok inn vinen, og ha i 1 liter kyllingkraft. Lag gjerne kraften fra fond om du finner i velassorterte butikker. Terningkraft kan lett bli litt for salt.

Ca 2 dl melk skal også i. Melken hindrer blant annet misfarging av jordskokkene.

Ha i de ferdig skrellede jordskokkene og kok dem møre. Hvis du skjærer dem opp i terninger tar det naturligvis kortere tid.

Når jordskokkene er møre kjører du dem i en blender, eller stavmikser. For å få en helt jevn og fin suppe finner du fram en sil og en ren kasserolle. Så lar du suppen renne igjennom en sil, hjelp til med en øse.
Sett den nysilte suppa på varmen igjen. Ha i et hus med fløte og smak til med salt og pepper.

Salviesmør

Brunt salviesmør er veldig enkelt å lage og veldig godt. Ha ca 50-60 gram salta smør i en varm kjele. La smøret smelte på høy varme men ikke lag det bli brent.

Når smøret slutter å bråke, har du i ferske oppskårede salvieblader. De kan sprute litt når de blir "fritert", så det er lurt å ta smøret av panna.

Dette godt å bruke på suppa, eller som en saus til for eksempel biff, eller hva du måtte finne på ha det ved siden av. Veldig smaksrikt er det i alle fall.

Jordskokk kan brukes omtrent som poteter. Foto: NRK.

Bakgrunn: Helenas Radiokjøkken (07.03.2003)
Siste saker:

 

Hytterett med høy kosefaktor

Varm osten med skibrenner
10 SISTE NRK BUSKERUD, VESTFOLD OG TELEMARK

Rolls Royce er 100 år

Eit eksklusivt jubileum blei feira 15. mars. Då var det 100 år sidan Rolls Royce blei grunnlagt.

Telemarkskua 150 år

For 150 år sidan blei Telemarkskua registrert som eigen rase. Nå får den utryddingstruga kua sin eigen jubileumsskulptur.

Fra Union til Tasmania

Heidi Ripegutu Skjellaug jobba tidligere ved Union i Skien. Nå tar hun med seg mann og barn og flytter til Tasmania.

NM-mester i fikling

Eidsfoss-mannen Robert E. Haraldsen brukte Milosevic for å innkassere Norgesmesterskapet.

NYHETSBREV

Få nyhetene våre på e-post, helt gratis!

Informasjon om nyhetsbrevet     Andre brev

Fugler lider sultedød

Streng kulde og mye snø og is truer eksistensen til mange fugler. Fuglevakta følger situasjonen nøye.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no