skilleDistriktsfjernsynet er ti årSkille - slutt
NRK Østafjells  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østafjells > Skråblikk Sist oppdatert 14:42
 

Lunsj på julaften

Mølje høres ut som en dårlig organisert fotballkamp, men det er en smak- og tradisjonsrik varm lunsj som skal serveres på julaften.

Publisert 19.11.2004 13:33. Oppdatert 19.11.2004 13:44.
Av Helena Rønning

Mølje er en tradisjonell lunsj på julaften.
Det finnes mange måter å lage den på, og denne versjonen har sine røtter fra Farrisbygda.

Tradisjonelt skal man skjære av ribbebeina og koke kraft på beina, men det går også bra med ei salta svineknoke. Det er viktig at knoka er saltet. Spør en ferskvaredisk om de kan gjøre det for deg.

Flatbrød

Det er viktig med riktig flatbrød til denne retten. Her er oppskriften på et skikkelig møljebrød:

1 1/2 liter hvetemel
nesten 1 liter vann og 1 toppa ts. salt.
I tillegg kommer melet du bruker når du kjevler ut.

Brødene skal kjevles så tynne at du nesten ser bordet gjennom leiven. Legg dem på en plate og stek dem i stekeovnen i ca 6 minutter på sterkeste varme.

MØLJE FRA FARRISBYGDA ELLER LYSNES GÅRD

Kraft fra et salt fleskebein.
Fleskebeinet vannes ut over natta før du koker kraft på det. La beinet koke i fire til fem timer; med andre ord godt og lenge med rikelig vann.

Husk at leivene skal kjevles tynne før du steiker dem.
Sil kraften fra beinet. Knus flatbrød i en kjele, og hell kraft over. La det stå å trekke til flatbrødet har blitt bløtt og server.

Dette må være den enkleste og beste varme julelunsjen som finnes. Hvis flatbrødet er laget på forhånd, da. På julaften smaker det ekstra godt med litt tomtebrygg til, øl og en "lille en".

Bakgrunn: Helenas Radiokjøkken (07.03.2003)
Siste saker:

 

Hytterett med høy kosefaktor

Varm osten med skibrenner
10 SISTE NRK BUSKERUD, VESTFOLD OG TELEMARK

Rolls Royce er 100 år

Eit eksklusivt jubileum blei feira 15. mars. Då var det 100 år sidan Rolls Royce blei grunnlagt.

Telemarkskua 150 år

For 150 år sidan blei Telemarkskua registrert som eigen rase. Nå får den utryddingstruga kua sin eigen jubileumsskulptur.

Fra Union til Tasmania

Heidi Ripegutu Skjellaug jobba tidligere ved Union i Skien. Nå tar hun med seg mann og barn og flytter til Tasmania.

NM-mester i fikling

Eidsfoss-mannen Robert E. Haraldsen brukte Milosevic for å innkassere Norgesmesterskapet.

NYHETSBREV

Få nyhetene våre på e-post, helt gratis!

Informasjon om nyhetsbrevet     Andre brev

Fugler lider sultedød

Streng kulde og mye snø og is truer eksistensen til mange fugler. Fuglevakta følger situasjonen nøye.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no