Mølje høres ut som en dårlig organisert fotballkamp, men det er en smak- og tradisjonsrik varm lunsj som skal serveres på julaften.
Av
Helena Rønning
|
Mølje er en tradisjonell lunsj på julaften. |
Det finnes mange måter å lage den på, og denne versjonen har sine røtter fra Farrisbygda.
Tradisjonelt skal man skjære av ribbebeina og koke kraft på beina, men det går også bra med ei salta svineknoke. Det er viktig at knoka er saltet. Spør en ferskvaredisk om de kan gjøre det for deg.
Flatbrød
Det er viktig med riktig flatbrød til denne retten. Her er oppskriften på et skikkelig møljebrød:
1 1/2 liter hvetemel
nesten 1 liter vann og 1 toppa ts. salt.
I tillegg kommer melet du bruker når du kjevler ut.
Brødene skal kjevles så tynne at du nesten ser bordet gjennom leiven. Legg dem på en plate og stek dem i stekeovnen i ca 6 minutter på sterkeste varme.
MØLJE FRA FARRISBYGDA ELLER LYSNES GÅRD
Kraft fra et salt fleskebein.
Fleskebeinet vannes ut over natta før du koker kraft på det. La beinet koke i fire til fem timer; med andre ord godt og lenge med rikelig vann.
|
Husk at leivene skal kjevles tynne før du steiker dem. |
Sil kraften fra beinet. Knus flatbrød i en kjele, og hell kraft over. La det stå å trekke til flatbrødet har blitt bløtt og server.
Dette må være den enkleste og beste varme julelunsjen som finnes. Hvis flatbrødet er laget på forhånd, da. På julaften smaker det ekstra godt med litt tomtebrygg til, øl og en "lille en".