P1-regjeringa 3_1
Her er du: NRK.no > NRK P1 > P1-regjeringa Sist oppdatert 21:45
 

- Norge må se mot verden!

- For Norge spesielt er jeg bekymret for at vi er blitt så egoistisk og utvikler en veldig patriotisk identitet. Det sier Mari Røsten. Finnmarks fjerde kandidat til P1-regjeringa.

Publisert 31.05.2005 18:54.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jenny Duesund

NAVN: Mari Røsten

ALDER: 19 år

BOSTED: Fra Vadsø, for tiden bosatt i Trondheim

SIVIL STATUS: Ugift, har kjæreste

STILLING: Studerer europakunnskap

FORBILDE: Kanskje litt banalt, men mine to forbilder er mamma og Oprah! Mamma har oppdradd meg på en god måte. Det med Oprah er at jeg føler at hun klarer å gjøre en forskjell i samfunnet uten at hun trenger å være så selvgod og ekkel. Hun er en svart kvinne i USA som har fått til mye!

FAVORITTBOK: The Catcher in the Rye og Populærmusikk fra Vittula.

FRITIDSINTERESSER: Film og musikk, liker å følge med i medier, leser tidskrifter og være med venner- som man gjør i store byer.

MEST STOLT AV I EGET LIV : Jeg er stolt over den jeg er og av at jeg er flink. Det er litt sånn jantelov og du skal ikke si at du er flink, men jeg er faktisk stolt av at jeg er stolt av at jeg er flink. Også er jeg stolt over at jeg klarer meg uten mamma! Jeg er stolt av at jeg er finnmarking, at jeg er litt samisk og litt finsk!

MEST BEKYMRET FOR NORGE I FRAMTIDEN: Menneskeskapte miljøproblemer og global oppvarming. For Norge spesielt er jeg bekymret for at vi er blitt så egoistisk og utvikler en veldig patriotisk identitet. Vi kan ikke mure oss inne og ikke snakke med noen andre. Når vi har det så godt i Norge så tenker jeg at det er for mye klaging etter mer penger, de aller fleste i Norge har det utrolig bra så at de må betale litt for bensin det gjør ingenting!

GJØR MEG MEST GLAD: Kjæresten min, han er så morsom å være med. Familie og venner gjør meg glad. Jeg kan ikke nekte for at jeg også blir glad for sånne ting som at Liverpool kommer til champions league finalen!

PROVOSERER MEG MEST: Spalter med send inn din mening på SMS- da får du "hvorfor bruker vi ikke oljepengene?" "nå må det være nok" og lignende- det blir så usaklig og sprer en mentalitet som jeg er redd for. Folk som tror at selv om du ikke betaler noe så skal du få mye tilbake!

DET VIKTIGSTE I MIN TRO: Jeg tror på mennesket og at vi må ha tro på mennesket. Det er mange ting som gjør at man kan miste troen på mennesket- som at mennesker tror de må tro på noe annet. Jeg er skeptisk til at religion ofte brukes som et dekke for å innføre fordommer og regler som ikke har noe med tro å gjøre. For eksempel at katolikker ikke skal bruke kondom og at homofile ikke blir respektert som vanlige mennesker.

NORDMENNS TRE BESTE SIDER: Nordmenn er veldig rolige og jordnære. Vi tar ting med ro- kanskje det bikker mot traust og tafatt, men jeg synes nordmenn er stabile! I tillegg er vi sta. Vi har bodd under harde forhold og holder på enda. Vi er flinke til å gå på ski! også er det bra at vi er opptatt av at det ikke skal være så store forskjeller, mellom kjønn og fattig og rik.

TRE KJERNEVERDIER I FORHOLDET MELLOM ALLE SLAGS FOLK I TIDA FREMOVER: Åpen- vi må bry oss. Nordmenn er ikke så kjappe, men ser du noen som blir mobba når du går hjem fra skolen eller hører du at naboen banker kjerringa så skal du ikke tåle det. Toleranse overfor folk som kanskje ikke tror på det samme som deg eller har samme hudfarge. Alle har egentlig samme verdi uansett.

HVA KJENNETEGNER NORGE I VERDEN OM HUNDRE ÅR: Det har skjedd mye de siste hundre årene, og skjer sikkert mye de neste hundre også. Men jeg håper og tror vi vil være mer internasjonalt rettet, at vi kan være aktiv i organisasjoner som EU og FN og at vi kan fortsette å være et land som har et rykte for å være diplomatisk uten at vi skal bli for selvgode. Jeg håper også at vi kan utnytte ressursene på en god måte. At vi kan kjennetegnes av at vi er et fredelig land, et vakkert land og et godt land å bo i.

FORDELER: Naturen og naturressursene vi har, det kan vi bruke og utnytte bedre. Det gjelder både fisk, olje, fjell og landskap. Det er en fordel at vi er rike. De aller fleste har det godt i Norge

Siste saker:

 
30 SISTE P1-REGJERINGA
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no