P1-regjeringa 3_1
Her er du: NRK.no > NRK P1 > P1-regjeringa Sist oppdatert 21:45
 

– Respekt!

– Jeg ville jo aldri finne på å slå noen i hodet bare fordi de tror på noe annet enn meg! Odd Einar Utsi tror respekt mellom mennesker er eneste veien mot et fredelig samfunn.

Publisert 26.05.2005 11:25.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jenny Duesund

NAVN: Odd Einar Utsi

ALDER: 48 år

BOSTED: Austertana i Tana kommune

SIVIL STATUS: Gift

BARN: Både barn og barnebarn

STILLING: Anleggsleder på kvartsittbruddet i Austertana

FORBILDE: Jeg har stor respekt og beundring for min far, utover det har jeg vel ikke noen store forbilder.

FAVORITTBOK: "De elendige" av Victor Hugo. Det er en helt fantastisk historie og et utrolig godt språk.

FRITIDSINTERESSER: Revy og kultur. Nå har jeg blitt så trollgammel at jeg har ikke helse til å drive idrett lenger.

MEST STOLT AV I EGET LIV :Jeg har en aldeles praktfull sønn. Og det at jeg har holdt til her i Austertana og gjort mitt for bygda er jeg jo stolt av. Og så har jeg jo skrevet Austertanasangen!

MEST BEKYMRET FOR NORGE I FRAMTIDEN: Vi ser en del uheldige utviklinger i samfunnet med intoleranse
og egoisme og dersom den type holdninger skal få spre om seg i politikk og oppvoksende generasjoner, så ser jeg mørkt på det. Der har vi alle en jobb å skape holdninger og bli bedre kjent med hverandre. Det er ofte det at vi ikke har nok kunnskap om hverandre som gjør at vi nærer en frykt for hverandre.

GJØR MEG MEST GLAD: Jeg har fått to barnebarn og det er fryktelig hyggelig når de kommer stormende mot deg og skal ha en "bestaklem"!

PROVOSERER MEG MEST: Intoleranse.

DET VIKTIGSTE I MIN TRO: Jeg er nok ikke en stor kirkegjenger, men en tro har man jo alltid og det at det finnes noe over oss som styrer oss- det tror jeg. Min tro er nok litt mer mot våre forgjengere, at jeg på et eller annet vis har kontakt med dem. I tillegg er min tro mer knyttet til jorda, til naturen, det kan ha sammenheng med min samiske bakgrunn.

NORDMENNS TRE BESTE SIDER: Patriotisme, vi har vært et lite land som har vært i flere unioner, vi har vært en lillebror og nå har vi løftet oss- og det er i utgangspunktet positivt, men kan bli negativt om det går for langt! Nordmenn er også veldig gode i idrett. I tillegg har vi bevart dette med det gamle fære-folket. Vi er rundt i hele verden og å sitte hjemme i sin egen stue blir man ikke klok av.

TRE KJERNEVERDIER I FORHOLDET MELLOM ALLE SLAGS FOLK I TIDA FREMOVER: Respekt for hverandre er helt sentralt. Uten det blir det krig og krangel. Respekt gjelder hudfarge, religion og hva det skal være av ulikheter. Dersom vi har respekt så er grunnlaget på plass. Vi vil hindre strid og krig. Respekt er det som ligger i grunn for alt.

HVA KJENNETEGNER NORGE I VERDEN OM HUNDRE ÅR: Selv om jeg er leder i Austertana-synskforening så vil jeg nok få problemer med å se så langt inn i fremtiden! Men skal jeg tippe så tror jeg naturen tar godt vare på oss også om hundre år. Turisme blir en viktig næring, så klarer vi å finne en balanse så vi fortsatt er en rik nasjon og har klart å ta vare på naturrikdommene rundt oss, så ser jeg jo lyst på gamle mor-Norge!

Siste saker:

 
30 SISTE P1-REGJERINGA
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no