Helenas kjøkken - bannerskilleTips ossskilleBildegallerierskille_slutt
Vestfold Programmer 3_1
Her er du: NRK.no > Papirkurv > Buskerud, Vestfold, Telemark GAMLE TING (10.5.2004) > Programmer NRK Vestfold Sist oppdatert 12:12
Været
SE OGSÅ:


Aktuelt:
Programmer:
Andre medier:
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 
SØK LOKALT PÅ:
 
 

Fugl til jul

Lisa Gjølstad er oppvokst i USA med sin norske mor og amerikanske far. Slikt blir det skikkelige mattradisjoner av. Det er kalkun på menyen!

Publisert 05.12.2003 12:02.
Av Helena Rønning

Lisa har bodd i Norge i over ti år og har en norsk ektemann. Heldigvis har moren, Anne Gøthesen, også flyttet tilbake til Norge, etter mange år "over there".

I år feiret familien Gjølstad Thanskgiving sammen på Nøtterøy. Thanksgiving er ikke en religiøs feiring. Den feires for å takke indianerne som tok imot og gav mat til pilegrimene for lenge siden. I tillegg til at høsten var kommet og avlingen var i hus.

For amerikanerne markerer kalkunen og Thanksgiving oppsparket til julestria. For mange nordmenn hører kalkun julen og nyttårsaften til.

OPPSKRIFT

Tin kalkunen i kjøleskap i 2-3 dager.

Dagen før den skal stekes:
100 gram smør smeltes med
1ss salt
1 ts pepper
1 ss hvitløkpulver
1 ss rosmarin
1 ts paprikapulver

Pensle kalkunen med blandingen innvendig og utvendig og sett den kalt over natten.

Stekedagen:
Fyll med stuffing. Hvis du vil, kan du binde sammen beina slik at fuglen holder fasongen under stekingen. Stek den på 160 grader 30 minutter pr kilo. Hell over litt av kraften kalkunen ligger i av og til. Det er viktig for at skinnet skal bli fint og sprøtt. Kjøttet skal oppnå ca. 90 grader. La kalkunen hvile en halv time etter at den kommer ut av ovnen.

Stuffing (til ca 4 kg kalkun):
2,5 dl finhakket løk
2 dl finhakket selleri
1 kg hakket sjampinjong, freses sammen med ca 50 gram smør.

2 liter daggammelt brød uten frø, kuttet i terninger, has oppi med
3/4 ts estragon
3/4 ts timian
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
2 1/2 dl hønsebuljong, has oppi. Hvis du vil, kan du piske ett rått egg og ha oppi. Det gjør at stuffingen holder bedre sammen.

Stuff kalkunen med dette og ha resten i en ildfast form og varm det på 200 grader i ti minutter før servering.

Maisbrød

2 dl gult maismel (Polenta)
2,4 dl hvetemel
ca 1 dl sukker
3 ts bakepulver
1/2 ts salt
2.4 dl melk
1 egg
2 ss maisolje.

Bland alt det tørre og tilsett det våte. Bak det i en form 20 minutter på 200 grader.


Grandmas noodle pudding

120 gram tynne noodles (spagetti) kokes.

I foodprosessor eller miksmaster:
100 gram cream cheese
2 1/2 dl rømme
4 egg
1 1/2 dl sukker
100 gram usaltet smør
1 ts vaniljesukker.

Smør en ca 20x20 cm panne. Legg i noodlene. Hell over blandingen og du kan godt drysse over litt sukker og kanel. Stek det hele på 175 grader i 45 minutter.

Lisas favorittbrokkoli

2 buketter brokkoli (lett kokt)
1 boks Campbells sjampinjong suppe, blandes med halvparten så mye melk, og 1 ts karri.

2-2,5 dl revet cheddar ost,
2 ss majones og
1 ss sitron saft blandes med "suppen".

Skivet og stekte sjampinjonger drysses over med
sprøstekt løk.

Legg de lett kokte brokkolibitene i en ildfast form.
Kok opp suppeboksen sammen med en halv boks melk og
karri. Ta suppen av platen og tilsett revet ost, majones og
sitron saft. Hell over brokkolien. Strø på stekte sjampinjongen (valgfritt) og sprøstekt løk.

Stekes i ovn på 200 grader i ca. 10 minutter.

Saus

Kok sauskraft av innvollene (- lever) med løk, stangselleri, gulrot, salt og pepper. Ha på vann så det dekker og la det putre i ca 1 1/2 time.

Lag saus på vanlig måte ved å brune mel og smør, og spe med sausekraften og kraften fra kalkunen. Smak til med creme fraiche, rømme eller fløte.

I tillegg kan du be venner og familie ta med det de liker best. Potetmos eller kanskje bakte søtpoteter med marsmellows...., cranberry med appesin, tyttebærsyltetøy, pumpkinpai, eplepai osv osv..
Da har du mat forever and ever and ever and ever...

Bakgrunn: Helenas Radiokjøkken (07.03.2003)
Siste saker:

 

Østafjells

Buskerud, Telemark og Vestfold har nye sider:

Teknisk feil på wap

På grunn av tekniske problemer er det ikke mulig å lese våre nettsider via mobiltelefon. De blir ikke oppdatert, men det jobbes med å finne en løsning på problemet.


Husker ikke drapet

Den 44 år gamle Nøtterøy-mannen som er tiltalt for forsettelig drap på kona, fikk panikk da han skjønte at hun var død.Han hevder at han ikke husker at han drepte sin kone med hammer.

Kvikksølv funnet i naturreservat

Kvikksølv er et av flere giftstoffer som renner ut i Kortenbekken i naturreservatet Ihlene i Tønsberg. Fylkesmiljøvernsjef Werner Olsen ser svært alvorlig på saken.

 
10 SISTE NRK VESTFOLD
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no