skilleDistriktsfjernsynet er ti årSkille - slutt
NRK Østafjells  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østafjells > Skråblikk Sist oppdatert 14:42
 

Kremet fiskesuppe med kraft

..og blåskjell på skiva.

Publisert 10.03.2006 09:37. Oppdatert 10.03.2006 09:53.
suppe
av Helena Rønning

Dag Gjærum vil ikke kalle seg kokk, men det er ingen tvil om at han er det hjemme på sitt eget kjøkken. Denne suppa har han komponert selv, og den smaker litt forskjellig for hver gang den blir laget. Det er fordi Dag liker å koke kraft. Hvordan kraften smaker kommer an på hva slags fiskeavskjær fiskebutikken har den dagen.

Starten

Rens noen blåskjell. Skjær en løk og en fennikel i biter. Varm 3-4 ss olivenolje i en stor kjele. Fres løk og fennikel til bitene er myke. Ha oppi et par dl tørr hvitvin og la det koke opp. Ha i blåskjellene og sett på lokket. Når skjellene har åpnet seg, tar du de ut av gryta.

Basisen

I gryta har du nå en kjempegod basis. Kok løk og fennikel i kraften et par miuntter til. Deretter tar du stavmikseren og moser massen. La massen koke enda litt til slik at du får ut all smak av løk og fennikel. Deretter siler du suppa. Klem ut saften av grønnsakene og kast det som er igjen i sila. Da står du igjen med en fin og smakfull kraft som du kan bygge videre på.



Suppa

Hvis du har skikkelig fiskekraft, gir det selvfølgelig best smak, men har du ikke det, kan du bruke fisketerning. Dag Gjærum koker kraft så ofte han kan. I denne suppa bruker han rekekraft og fiskekraft. Spe basisen med 5-8 dl kraft og 3-6 dl kremfløte. Du kan også ha i litt mer tørr hvitvin og en skvett Ouzo eller Pernod. La suppa koke inn og smak til med litt cayennepepper, chilisaus, salt og hvit pepper.

Fisk

Dette er en fiskesuppe og den trenger fisk. Dag Gjærum bruker forskjellige typer, og gjerne det slaget som er ferskest hos fiskehandleren den dagen. Dag liker å trekke fisken i en kjele for seg slik at det ikke blir fiskeplukk i selve suppa.

Garnityr

Skjær gulrot og fennikel i tynne, tynne strimler. Legg dem i suppebollen. Poenget her er at grønnsakstrimlene ikke skal koke. Når du heller over den varme suppa blir de akkurat passe møre på vei inn til servering.



Blåskjelltoast

Skjær skiver av en loff. Smør på en enkel pesto/mos av frisk basilikum, olje, salt, pepper og revet parmesanost. Legg rensede blåskjell på pestoen og riv over litt gulost. Stek skivene i ovnen på 200 grader til de er sprø. Dette smaker deilig ved siden av suppa.

Bakgrunn: Helenas Radiokjøkken (07.03.2003)
Siste saker:

 

Hytterett med høy kosefaktor

Varm osten med skibrenner
10 SISTE NRK BUSKERUD, VESTFOLD OG TELEMARK

Rolls Royce er 100 år

Eit eksklusivt jubileum blei feira 15. mars. Då var det 100 år sidan Rolls Royce blei grunnlagt.

Telemarkskua 150 år

For 150 år sidan blei Telemarkskua registrert som eigen rase. Nå får den utryddingstruga kua sin eigen jubileumsskulptur.

Fra Union til Tasmania

Heidi Ripegutu Skjellaug jobba tidligere ved Union i Skien. Nå tar hun med seg mann og barn og flytter til Tasmania.

NM-mester i fikling

Eidsfoss-mannen Robert E. Haraldsen brukte Milosevic for å innkassere Norgesmesterskapet.

NYHETSBREV

Få nyhetene våre på e-post, helt gratis!

Informasjon om nyhetsbrevet     Andre brev

Fugler lider sultedød

Streng kulde og mye snø og is truer eksistensen til mange fugler. Fuglevakta følger situasjonen nøye.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no