Helenas kjøkken - bannerskilleTips ossskilleBildegallerierskille_slutt
Vestfold Programmer 3_1
Her er du: NRK.no > Papirkurv > Buskerud, Vestfold, Telemark GAMLE TING (10.5.2004) > Programmer NRK Vestfold Sist oppdatert 12:12
Været
SE OGSÅ:


Aktuelt:
Programmer:
Andre medier:
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 
SØK LOKALT PÅ:
 
 

5 dager i surmelk

Surstek marineres i skummet kulturmelk i fire til fem dager. Med dagens vintips smaker det godt. Forventeningene er små, her kan du overraske.

Publisert 24.10.2003 11:28. Oppdatert 24.10.2003 14:22.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Helena Rønning.

Else Hegna er oppvokst på Madagskar og i Stavanger. Så traff hun Halvor fra Tinn. De to har bodd på Kongsberg lenge, og Halvor er jeger på fritiden. Denne elgen er felt på fjellet i Tinn.

Oppskriften er fra Stavanger og Else husker at hennes mormor laget sursteik av "åkse", så denne tilberedingsmåten har lange tradisjoner.

Marinering:

Dekk steken med skummet kulturmelk. La den ligge i fire til fem dager avhengig av hvor varmt det er i lufta og størrelsen på steken. Du kan bruke elg eller okse.

Ta steken opp av marinaden og tørk den med papir. Stek den med meierismør i en jerngryte til den er brun og fin over det hele. Vær litt forsiktig med varmen. Ha på pepper under steking, men salt til slutt.

Når den er fin og brun skal steken dekkes av
1/2 vann
1/4 skummet kulturmelk og
1/4 søtmelk og kok steken med lokk en times tid, avhengig av størrelsen.

Ta opp steken. Sil av kraften og ta den silte kraften opp i gryta igjen. Smak til med en eller to buljongterninger og søt kremfløte. Sausen jenvnes med hvetemelsjevning.

Serveres med bønnestuing og kokte poteter og gulrøtter.
Serveres med snittebønnestuing, kokte gulerøtter og poteter. Det er ganske godt med grønne syltede tomater til, eller rørtetyttebær.

Vintips:

Her kan man tenke på to måter.

Alternativ 1: Det er en rett med mye syre, og da må ikke vinen har for mye fruktsyrer. Fruktsyrene vil krasje litt med syrene i maten. Da kan man godt velge en spansk vin med litt eikepreg. Men jeg ville spandert litt over en hundrelapp på denne vinen.

Alternativ 2: Elg er jo vilt og da er det veldig godt med en Fransk Rhone-vin til. Den vil ha en mer samensatt smak, og gi mer til selve kjøttet. De fleste Rhoneviner i hundrekronersklassen er av god kvalitet, og hvis den har et par år på baken er det bare positivt!


Bakgrunn: Helenas Radiokjøkken (07.03.2003)
Siste saker:

 

Østafjells

Buskerud, Telemark og Vestfold har nye sider:

Teknisk feil på wap

På grunn av tekniske problemer er det ikke mulig å lese våre nettsider via mobiltelefon. De blir ikke oppdatert, men det jobbes med å finne en løsning på problemet.


Husker ikke drapet

Den 44 år gamle Nøtterøy-mannen som er tiltalt for forsettelig drap på kona, fikk panikk da han skjønte at hun var død.Han hevder at han ikke husker at han drepte sin kone med hammer.

Kvikksølv funnet i naturreservat

Kvikksølv er et av flere giftstoffer som renner ut i Kortenbekken i naturreservatet Ihlene i Tønsberg. Fylkesmiljøvernsjef Werner Olsen ser svært alvorlig på saken.

 
10 SISTE NRK VESTFOLD
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no