|
Bitten Rønning med 17.mai-baksten |
17. mai er en dag som krever kake. I min familie feires denne dagen ekstra mye siden fattern har bursdag, i tillegg til landet. I alle år har muttern laget krokanbløtekake, noe hun har lært av sin mor som har lært det av sin mor, og nå kan jeg det også.
Av Helena Rønning
Muttern er lærer og har lest at man i mai 1814 laget kaker og desserter med svisker. Det var fordi de ikke hadde fryser og da var det ikke så mange andre bær eller frukt de hadde klart å konservere gjennom vinteren.
|
Krokan: smeltet sukker og mandler hamres grundig |
Det samme kan man tenke om krokanen i denne kaka. Du trenger bare mandler og sukker.
|
Husk å la sukkeret smelte helt før du begynner å røre i mandlene... |
Sukkerbrød
4 egg piskes med
170 g sukker, sikt
60 gram hvetemel
70 gram potetmel
1 ts bakepulver, og skjær det forsiktig inn i eggedosisen.
Stekes ved 170 grader i ca 30 minutter.
Sukkerbrødet dynkes med 1 dl melk, litt vaniljesukker, portvin, sherry eller meadeira etter smak.
|
Sukkerbrødet skal stekes omtrent en halv time ved 170 grader |
Krokan
like store mengder sukker som mandler
ca 2 dl av hvert.
Pass på at det ikke blir brent!
Ikke rør før sukkeret har smeltet.
Knekken settes til kjølig, bankes opp i en tøypose eller steinmorter før det blandes i 4 1/2 dl pisket krem.
GRATULERER MED DAGEN!