Helenas kjøkken - bannerskilleTips ossskilleBildegallerierskille_slutt
Vestfold Programmer 3_1
Her er du: NRK.no > Papirkurv > Buskerud, Vestfold, Telemark GAMLE TING (10.5.2004) > Programmer NRK Vestfold Sist oppdatert 12:12
Været
SE OGSÅ:


Aktuelt:
Programmer:
Andre medier:
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 
SØK LOKALT PÅ:
 
 

Bouillabaisse

Jens Petters franske fiskesuppe.
Jens Petters franske fiskesuppe.
Jens Petter Strømmen er en ekte gourmet. Mens de andre gutta mekka russebil, ble Jens Petter uglesett fordi han allerede da begynte å interessere seg for fransk årgangsvin og dertil hørende mat.

Publisert 21.03.2003 12:41. Oppdatert 21.03.2003 13:02.
I dag er vennene hans veldig glade for det, når han disker opp med de mest utsøkte retter.

Han er raus med krydderet i bouillabaissen.
I stua er det flere hyllemetre med kokebøker, og selv om Jens Petter vet at han har flere bøker enn han trenger, har han en hang til å kjøpe gode oppskrifter når man kommer over dem. For tiden heter favorittboken "Enkelt og Perfekt"

Det er ikke bare mat som interesserer Jens Petter. Han fisker alt som finnes i saltvann og ferskvann, og er han så heldig å få en Berggylte, er det det beste å putte oppi denne bouillabaissen:





BOUILLABAISSE til 12 personer


1. Du trenger god fiskekraft - kok gjerne på skalldyrskall. Fres sjalottløk, hvitløk og skall fra for eksempel reker i en stor kjele i litt olje. Det skal freses godt uten å brennes - hell over like mengder vann og hvitvin.

Ha i gulrot, løk, sellerirot og lignende. La det koke i ca 1 time. Kokes ned til ca. 1/3 - og du må ha 1 liter igjen når du har silt av kraften. Sett den til side - gjerne over natten i kjøleskap. Har du dårlig tid kan du bruke fiske- og/eller hummerfond som blandes med vann til kraft.

2. Ha ca 1 dl olje i en stor kjele (10 liter).
Kutt 6-8 store fennikler, 1 kilo løk og 3-4 hele hvitløk og fres det mørt i oljen under omrøring - det skal ikke brunes (ta farge). Ha i kraften og la det koke 15 min. Kjøres til "sørpe" med en stavmikser.

Miks til konsistensen er sørpe.
3. Tilsett 2-3 ss tørket timian, 1-2 ss tørket basilikum og 6 bokser med hakkede tomater og et par store, finhakkede røde chili.

4. Tilsett 2 ss salt, 2-3 ts pepper, 2 ts cajennepepper. Smak! Det skal være "hot"! Hell i 2 liter fløte, 2-3 dl cognac og 1 liter hvitvin. Tilsett 1-2 gr safran. La det småkoke i 1 time. Det må være minimum 5-6 liter - har du for lite kan du fylle på med fløte, melk og hvitvin.

5. Kutt fisk i terninger som er passe store, slik at det kan spises med skje. Du trenger ca. 200 gr fisk pr. person. Det er fint å blande flere typer fisk. All saltvannsfisk kan brukes, men laks, breiflabb, lange, brosme, kveite, steinbit, berggylte og piggvar er de beste.

Det "skal" være 7 slag i ekte bouillabaisse. Sett fisken kaldt. Dette kan gjøres flere timer før servering.

6. Når suppen har kokt i en times tid kan du smake igjen. Tilsett salt, pepper og cajenne til det er mye smak. Vær raus med saltet - det skal smake skjærgård….

Helst sju forskjellige slag fisk i suppa
Så langt kan alt gjøres ferdig lenge før gjestene kommer.
Varm suppen til den ryker, men den trenger ikke koke. Når gjestene går til bords, helles fisketerningene i suppen.

Fisken vil være trukket ferdig i suppen i løpet av 3-5 minutter. Damp gjerne noen blåskjell du kan ha hele i skålene før du heller over suppen. Hele sjøkreps er også en vinner. Scampi kan brukes og legges da i suppen rå sammen med fiske - de kokes i løpet av få minutter.

Serveres med øl og dill-aquavit eller en kraftig hvitvin - Sancerre eller en gewurztraminer fra Alsace.

Det passer godt med fersk loff eller baguetter til. Da må du servere rouille til!

Majones til rouille

ROUILLE

Ha 3 poser ekte majones i en bolle. Finhakk ansjosfileter fra 2 bokser og rør inn. Ha i ca. ¼ gram safran og 10-12 finhakkede hvitløkfedd og rør godt. Bør helst stå natten over. Dette er til å smøre på loffen og smaker veldig godt sammen med den "hotte" suppen.

Vel bekomme.




Bakgrunn: Helenas Radiokjøkken (07.03.2003)
Siste saker:

 

Østafjells

Buskerud, Telemark og Vestfold har nye sider:

Teknisk feil på wap

På grunn av tekniske problemer er det ikke mulig å lese våre nettsider via mobiltelefon. De blir ikke oppdatert, men det jobbes med å finne en løsning på problemet.


Husker ikke drapet

Den 44 år gamle Nøtterøy-mannen som er tiltalt for forsettelig drap på kona, fikk panikk da han skjønte at hun var død.Han hevder at han ikke husker at han drepte sin kone med hammer.

Kvikksølv funnet i naturreservat

Kvikksølv er et av flere giftstoffer som renner ut i Kortenbekken i naturreservatet Ihlene i Tønsberg. Fylkesmiljøvernsjef Werner Olsen ser svært alvorlig på saken.

 
10 SISTE NRK VESTFOLD
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no