Av Helena Rønning
Lafta tømmervegger og eldgamle kjøkkenbenker setter et velkomment og hjemmekoselig preg på kjøkkenet og på hele huset forøvrig.
|
Torill forbereder is |
Kjøkkenet er et rom som betyr mye for Toril. Det er rundt det rustikke kjøkkenbordet det skjer, være seg dagens fellesmåltider, lekser, julemiddag eller bare et glass vin med en venn. Kjøkkenet gir inspirasjon for de gode samtalene.
Respekt for måltidet
- Det er ikke mange regler her, sier Toril, og er glad ingen av barna var hjemme for å motsi henne akkurat da.
- Man kan godt ha beina på bordet, men ikke når man spiser. Jeg er opptatt av at man skal ha respekt for måltidet og maten. Da blir det litt hyggeligere.
Toril er glad i å lage mat, og er opptatt av å bruke gode råvarer. Det er ikke mange ferdigposer som er åpnet på dette kjøkkenet. Hun anbefaler heller å ha egne høner som legger ferske egg.
- Mye, mye bedre enn de man kjøper i butikken, slår Toril fast.
FILADELFIAOST-IS
3 eggeplommer
1 ½ dl Sukker
1 ½ ts vaniljesukker piskes til eggedosis og så pisker du forsiktig inn
70 gram filadelfiaost
3 dl kremfløte piskes til krem uten noe annet. Så må du rengjøre bollen grundig før du stivpisker
3 eggehviter.
Vend eggehvitene forsiktig inn i eggedosiskremen og ha i
cirka 100 gram pistajenøtter.
Ha alt i en ismaskin, og la den gå i cirka 20 minutter, eller sett bollen i fryseren og rør om en gang i timen i cirka tre-fire timer, slik at vannet i isen ikke blir til krystaller.
APRIKOSSAUS
Cirka 100 gram tørkede aprikoser kokes møre med 1 dl hvitvin, frøene av en vaniljestang, litt sitronsaft og litt sitruslikør av et eller annet slag.
Når de er litt møre, mikser du det sammen med en stavmikser.
|
Desserten er ferdig! |
Toril Sandtorv har jobbet som sekretær i mange år. 8 år på Jarteigen Montessoriskole, og nå det siste året i Tønsberg kommune med pleie og omsorg. Det viktigste for henne er å omgås mennesker i jobben.
Og det er gjennom jobben hun ønsker å sende utfordringen videre. Til Tor Tallaksen, som hun vet er glad i sild...