skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_lesekunst_teorier_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Lesekunst > Teorier Sist oppdatert 13:28
Ansvarlig for sidene:
Tom Egil Hverven

 
Nyhistorisme

12. Teoretiske slektninger

– Nyhistorismen hadde sin høykonjunktur på 1980- og 90-tallet. Hvordan vurderer du nyhistorismens posisjon i litteraturvitenskapen i dag?

Publisert 26.06.2002 13:10.
SE OGSÅ:
– Jeg tror nyhistorismen har hatt sin glansperiode som retning, slik den materialiserte seg i Greenblatts tidlige bøker og i tidsskriftet ”Representations”, mener Jørgen Sejersted.

- Nå er nyhistorismen mer en bakgrunnsdisiplin for tidens herskende teorier, som har en tydeligere ideologisk slagside. Det gjelder særlig postkolonialismen.

Postkolonialismen mer aktuell

Den arbeider videre med problematiseringen av nasjonen og spørsmålet omkring identitetsdannelse, og den henvender seg tydeligere til høyaktuelle politiske problemstillinger som samtidig har røtter tilbake i historien.

Også feminismen har i senere tid tatt sterke inntrykk av nyhistorismen, selv om det er en retning som selvfølgelig går lenger tilbake.

Kulturskapte roller i feminismen

Et vesentlig verk i koblingen av nyhistorisme og feminisme er Ferguson, Quilligan og Vickers (red) ”Rewriting the Renaissance” (1986). I renessansen har man et åpent blikk for at mennesket er et kulturprodukt, at det finnes roller man går inn i.

Problematiseringen av kulturskapte roller, og hvordan man eventuelt kan prøve å forme seg selv innenfor slike roller, er også relevant for feminismen.

Deler av konstruktivismen

Nyhistorisme, feminisme og postkolonialisme er tre retninger som sammen er del av det konstruktivistiske paradigmet som har preget vestlig intellektuelt liv i de senere årene.

Konstruktivister ser på størrelser som identitet og nasjon som kunstprodukter, i motsetning til essensialister, som legger vekt på iboende og nødvendige egenskaper ved slike størrelser.

Det er ikke Greenblatt som har funnet opp det kulturkonstruktivistiske perspektivet. Men jeg tror nyhistorismen har spilt en viktig rolle i å utbre det, gjøre det til et allment kulturanalytisk grep som har erobret store deler av humaniora, også litteraturstudiene, avslutter Jørgen Sejersted.

NYHISTORISME 
Nyhistorisme: kulturen rundt teksten
1. Ny historisme i lang tradisjon
2. Brudd med enhet og essens
3. Bakgrunn i marxisme og nykritikk
4. Sosiale energier
5. Blooms kritikk av Greenblatt
6. Renessansens gjenfødelse
7. Forfatteren som autoritet
8. Hva er en diskurs?
9. Reaksjon på formalismen
10. Er makten én - eller flere?
11. Nyhistorisme på norsk
12. Teoretiske slektninger

 
Forfattere
Verker
Teorier
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no