skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_lesekunst_teorier_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Lesekunst > Teorier Sist oppdatert 13:28
Ansvarlig for sidene:
Tom Egil Hverven

 
Nyhistorisme

9. Reaksjon på formalismen

–Vi har snakket om nyhistorismen i forhold til den generelle historismen, men hva med forholdet til andre litteraturvitenskapelige tilnærminger?

Publisert 26.06.2002 12:50.
SE OGSÅ:
– Nyhistorismens suksess skyldes nok til dels at den er en reaksjon på den formalistiske tekstorienteringen i moderne litteraturteori, sier Jørgen Sejersted.

- Greenblatt kommer som sagt i utgangspunktet fra et nykritisk miljø. Hele den ”lingvistiske vendingen” og tanken om det autonome verket var opprinnelig et nødvendig korrektiv til en overdreven historisme og biografisme. Men det som i utgangspunktet var fruktbare analysemetoder ble etter hvert til dogmer.

Nykrikken som stivnet teori

Min generasjon studenter satt på grunnfagsforelesning og fikk servert det nykritikkens abstrakte begrep om ”implisert forfatter” med en tykk strek som skilte det fra den ”historiske forfatteren”, den personen som faktisk hadde skrevet teksten – men som skulle holdes helt utenfor analysen.

I utgangspunktet var dette et greit og fruktbart analytisk grep for å få hånd om autonomien og helheten i teksten – men det ble som sagt et dogme. Biografiske, samfunnsmessige og kontekstuelle forhold ble nedskrevet som uvitenskapelige og uinteressante, og redusert til et liv i trivia-biografier.

Den formalistiske tenkningen førte imidlertid dette svært langt og stivnet til slutt i sine begreper slik alle paradigmer kommer til en forfallsperiode hvor klisjeene og repetisjonene blir påtrengende og de nye innsiktene fraværende.

Sjargongen ut, innsikten tilbake

I forhold til den litt oppskrudde begrepsbruken som preget mye litteraturforskning på 80-tallet var nyhistorismen forløsende. I Norge har dette til en viss grad skjedd i løpet av de siste 10 årene.

Den dekonstruktive og formalistiske sjargongen har i forbausende grad forsvunnet. Men man skal ikke glemme at de formalistiske teoriene har gitt en mengde vesentlige innsikter som også nyhistoristene tar med seg.

De tar med seg nærlesningen fra nykritikken, og de tar med jakten på paradokset og bruddet fra formalismen og fra dekonstruksjonen.

NYHISTORISME 
Nyhistorisme: kulturen rundt teksten
1. Ny historisme i lang tradisjon
2. Brudd med enhet og essens
3. Bakgrunn i marxisme og nykritikk
4. Sosiale energier
5. Blooms kritikk av Greenblatt
6. Renessansens gjenfødelse
7. Forfatteren som autoritet
8. Hva er en diskurs?
9. Reaksjon på formalismen
10. Er makten én - eller flere?
11. Nyhistorisme på norsk
12. Teoretiske slektninger

 
Forfattere
Verker
Teorier
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no