skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Velgerne ikke skremt av rød-grønn økonomisk politikk

NRK og Aftenpostens måling viser at velgerne tror mest på de rød-grønne i forhold til økonomisk trygghet i åra framover. Dette er overraskende tall, skriver NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Publisert 19.08.2005 10:22.
Av Magnus Takvam

I et land som ligger på verdenstoppen i økonomisk utvikling ville en tro at regjeringen fikk betalt for det av velgerne. Slik er det ikke i Norge 2005. Valgforskere som Bernt Aardal, har tidligere sagt det vil vekke oppsikt internasjonalt dersom en regjering blir kastet i et land som Norge - nettopp på denne bakgrunn.

Velgerne tror Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg og Åslaug Haga vil gi mest økonomisk trygghet i åra framover, viser en meningsmåling. (Foto: Scanpix)


Politikerne får ikke æren

Undersøkelsen kan tyde på at mange mener det ikke er politikerne som har hovedansvaret for den gunstige økonomiske utviklingen her i landet.

I stedet har vi opplevd en kombinasjon av rekordhøye oljeinntekter, lav prisstigning og lave renter - som er en refleks av internasjonale forhold. Det kommer nærmest av seg selv.

Frp-likegyldig

Hvis en går bak tallene i denne målingen kan en oppsummere ulike grunner til at de rød-grønne vinner: Frps velgere er for det første usikre (26 prosent) eller støtter rød-grønn økonomisk politikk(12 prosent).

Frp-velgernes manglende tillit til Bondevik-regjeringen trekker oppslutningen om det borgerlige regjeringsalternativet i økonomisk politikk ned. Derfor er denne målingen også en refleks av at det rød-grønne alternativet har full tillit blant alle partienes velgere,mens Bondevik ikke har den fordelen.

Ap-garantist

For det andre har Jens Stoltenberg garantert at Arbeiderpartiet aldri vil godta økonomisk uansvarlighet i regjering.

Han har "friskmeldt" SV og Kristin Halvorsen i økonomisk politikk, og det ser ut til å nøytralisere kritikken mot SVs løftepolitikk fra Høyre.

Framtida gjelder

For det første dreier dagens meningsmåling seg om framtida, og ikke om det som har skjedd til nå.

Svært mange vil være enige i at Per Kristian Foss og regjeringen har ført en god økonomisk politikk de siste fire åra, men usikkerheten Hagens utspill har skapt om styringsmulighetene for Bondevik framover, overskygger dette.

Høyre taper

Siden Høyre har argumentet "Trygghet for hus hjem og jobb" som sin valgparole, skaper denne manglende tilliten helt spesielle problemer for Erna Solberg. I sin strategi har Høyre bevisst lagt opp til å konfrontere det rød-grønne alternativet med SV og Senterpartiets dyre løfter. Så langt har ikke dette slått gjennom.

Når Høyre i tillegg kommer i skyggen av duellene mellom Stoltenberg-Hagen og Bondevik, har partiet en ekstra utfordring i innspurten. Håpet for Høyre er at de har et stort potensiale av egne hjemmesittere å ta av, mens mange av de andre er fullmobilisert. Derfor vil nok Høyre fortsette med sin angrepsstrategi og håpe den trenger gjennom lydmuren til slutt.

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no