skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Hagen ferdig med regjeringsdebatt

Carl I Hagen er ikke lenger interessert i å snakke om sitt sommerutspill mot Bondevik-regjeringen. Har Frp-formannen feilberegnet, spør NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Publisert 12.08.2005 16:28.
Av politisk kommentator Magnus Takvam

UTE ELLE RINNE? Carl I. Hagen gjorde en genistrek da han muntlig avsatte Bondevik, mener mange. Men har han feilberegnet? (Foto: Cornelius Poppe, Scanpix)
Da Hagen før sommeren lanserte sitt utspill ble det av flere oppsummert som en genistrek. Han greide ved å "avsette" Bondevik som statsminister å bringe seg selv i sentrum for valgkampen.

FRP risikerte nemlig å havne i skyggen av tvekampen mellom de rød-grønne og Bondevik som et slags passivt vedheng til Samarbeidsregjeringen. "En stemme til Hagen er en stemme til Bondevik" sa jens Stoltenberg.

På kort sikt så det ut til at utspillet hadde den tilsiktede virkning. Når Hagen selv hadde regien.

Mistet regi

Den svake siden ved Hagens utspill var at den forutsatte en intern uenighet mellom Høybråten og Bondevik i KRF,og et grunnleggende premiss om at KRF vil sitte i en borgerlig regjering,nærmest for enhver pris.

Også en del observatører har delt denne analysen,og slått fast at KRF i løpet av denne regjeringsperioden har bundet seg så sterkt til Høyre at det ikke lenger er noe sentrumsparti. Dette er etter min mening feil.

KRF kan ikke bære fram en politikk som ligger lenger til høyre enn i dag,og det ville bli situasjonen dersom FRP skulle få en eller annen slags bindende avtale med regjeringen etter en borgerlig valgseier 12 september.

Bondevik pekte på Jens

Da Bondevik gjorde det klart at han ville vise til Jens Stoltenberg som ny statsminister hvis regjeringen ble felt, ble Hagens utspill nøytralisert.

Det er ikke Hagen som har muligheten til å regissere hva dagens regjeringspartier skal gjøre ved en regjeringskrise. Det er regjeringspartiene og statsministeren selv. Dermed får Hagen valget mellom å støtte en fortsatt tre-parti-regjering eller å innsette Jens Stoltenberg i en mindretallsregjering.

Da vil mange på grasrota i partiet tross alt heller ha fortsatt Bondevik-regjering. Derfor vil Hagen ikke lenger snakke om dette, og blir sur på mediene som fortsatt terper på saken.

Bordet fanger

Dette utspillet har likevel ikke karakter av et døgnflueutspill som kan trylles vekk. Det har satt fokus på den nåværende regjeringens problematiske styringsmuligheter og blir en hovedsak for utfordrerne på den rød-grønne siden.

De vil skape mest mulig usikkerhet om Bondevik-regjeringens styringsevne og gjenta sitt mantra om flertallsregjering.

Derfor kommer Jens Stoltenberg til å fortsette å spørre Carl I Hagen hvem som er hans statsministerkandidat for en borgerlig regjering: Carl I Hagen-Dagfinn Høybråten-Erna Solberg-eller som han spurte i sin raljerende sluttreplikk i duellen med Carl I hagen her om dagen: - Lars Sponheim kanskje?

(NRK)

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no