skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Karl Evang

Karl Evang (1902-1981), lege og helsedirektør, født i Kristiania. Evang vil først og fremst bli husket som den store helseopplyser gjennom skrift og radio, og som den som satte sosialmedisin på dagsorden.

Publisert 30.12.2004 20:22. Oppdatert 01.04.2005 11:43.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

Lege og helsedirektør, født i Kristiania. Evang skulle bli kjent som helseopplyser og som hjernen bak oppbyggingen av etterkrigstidas helsevesen. Som medisinerstudent ble han med i den radikale Mot Dag-gruppen, og som militærnekter satt han fengslet i 1931.

Navn: Karl Evang
Født: Kristiania, 1902
Død: 1981
Kjent for: Sitt arbeide med helseopplysning og sosialmedisin.
Han drev omfattende opplysningsarbeid, og ble spesielt kjent for seksual- og prevensjonsopplysning. Målet var at arbeiderklassens kvinner ikke skulle ødelegges av mange barnefødsler. Han utførte også illegale aborter.

Karl Evang. Foto: NTB-arkiv / SCANPIX
Evang hadde et sosialmedisinsk perspektiv, og mente medisinen oppgave var større enn bare å behandle individuell sykdom. Man måtte se på sykdomsfremkallende forhold i samfunnet. Evang ble medisinaldirektør i 1938, og bygde under krigen opp et direktorat i London som administrerte helsetjenesten for nordmenn i eksil.

Moderniserte helsevesenet

Etter krigen fikk han hovedoppgaven med å bygge opp helsevesenet gjennom Helsedirektoratet. Han arbeidet for et sentralstyrt helsevesen bygd på faglighet, og ansatte gjerne leger i administrative stillinger. Målet var å bygge opp et helsevesen som nådde alle og som tok i bruk de mest moderne metoder. Likevel gikk mye i politikken for sakte for teknokraten Evang, som ønsket at mange spørsmål ble overført til fagfolkene.

På slutten av hans tid som helsedirektør ble mye av sentralstyringen bygget ned. Han skrev etter at han gikk av i 1972, kritisk om det som skjedde innen helsevesenet. Han gikk også ut av Arbeiderpartiet og meldte seg inn i SV i 1973.

Politisk stod Evang hele tida på venstre fløy. Han var motstander av Nato-medlemskap og EF-medlemskap, og støttet frigjøringsbevegelser i de gamle kolonilandene. Han døde i 1981 etter lang tids sykdom.

Evang vil først og fremst bli husket som den store helseopplyser gjennom skrift og radio, og som den som satte sosialmedisin på dagsorden.

Karl Evang på sitt kontor. Foto: NTB-arkivfoto / SCANPIX


Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Foto, ingress: NTB-Arkiv / SCANPIX


 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no