skilleResultaterskille_slutt
salt_lake_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Salt Lake 2002
 

-Kjipt hvis jeg vinner

For spesialistene er det nok kjipt hvis jeg kniper OL-gull i langrenn, sier Ole Einar Bjørndalen.

Publisert 07.02.2002 17:57.
- Jeg tror jeg kan ta dem i 1800-meters høyde, sier Ole Einar Bjørndalen i et OL-intervju med NTB.

27-åringen står med et OL-gull i skiskyting fra Nagano i 1998. Nå er han ute etter å bli historisk, drømmen om langrennsgull og seire i to OL-øvelser kan gå i oppfyllelse i Salt Lake City.

Fortsatt er skiskyting viktigst, både i OL og i årene framover. Men lørdag er det kun en ting som teller: 30 kilometer fellesstart i fri teknikk i OL-løypene.
Flaut for de langrennsspesialistene om Bjørndalen står sånn lørdag kveld, mener han selv.

- Jeg kjører langrennsløpet for fullt nå og satser på at opplevelsen skal bli bra. Først etter mesterskapet skal jeg evaluere resultatet og se om langrennssatsingen gikk ut over skiskytingen, sier en spent Bjørndalen.

- Jeg får trolig bare denne ene sjansen i livet, til å gå langrenn i et OL i 1800- meters høyde. Den måtte jeg gripe når den bød seg, innrømmer Bjørndalen.

- For Per Elofsson, Thomas Alsgaard, Johann Muhlegg og de andre vil det sikkert føles kjipt hvis jeg kniper OL-gullet i deres gren. Jeg vet jeg har ork til å følge dem, det psykiske vil nok være avgjørende på OL-tremila. Olofsson lurte meg taktisk på tremila i Ramsau før jul.

- Jeg skulle aldri gått i front og har irritert meg over det i ettertid. Jeg fulgte heller ikke med da løpet gikk på nest siste runde og slet vilt for å få kontakt med teten igjen, det skal ikke skje igjen. I OL er jeg bedre forberedt, lover skiskytteren.

Begrenset erfaring

Nordmannens internasjonale kontakt med langrennsmiljøet begrenser seg til følgende renn, alle i fri teknikk: * 18. plass på 30 km i tsjekkiske Nove Mesto 12. januar 1999. * 2. plass på 10 km i finske Kuopio 25. november 2001 * 2. plass på 30 km i østerrikske Ramsau 22. desember 2001.

- Ikke all verden, selvsagt, men mer enn nok til å vite at jeg kan hamle opp med de beste så lenge formen er som den skal være. Det har den vært siden desember, jeg har aldri gått så fort på ski som nå, slår Bjørndalen fast.

Han kjenner ikke de norske langrennsløperne godt, men inntrykket til nå er udelt positivt:

- Kontakten med miljøet er liten, men det er en veldig trivelig gjeng. Bodde to døgn på rom med Tor Arne Hetland da jeg konkurrerte i Kuopio, det er beholdningen.

Bjørndalen regnes for å være en av verdens fremste friteknikere, spesielt padlingen er hans store styrke.
Skal Bjørndalen vinne gull bør han ikke sette seg på rompa rett før mål.

- Jeg er klart bedre der, særlig i harde, bratte bakker. Matcher de beste i de løypepartiene, men langrennsgutta er gode på teknikk. Jeg har fortsatt mye å lære.

Per støtter Ole

I fire uker før OL har han gjennomført høydetrening i italienske Anterselva, nær sitt og forloveden Nathalie Santers nye bolig i Dobbiaco.

- Jeg bor og trener stort sett i høyden, det gir meg en fordel i USA. Håper det blir fart på tremila fra start, jeg har kapasitet til å gå lenge i toppfart. Og enda lengre i 80/90-prosent fart, sier Bjørndalen.

- Det tviler jeg ikke på, Ole Einar er en meget god langrennsløper. Jeg skjønner godt at han vil prøve seg i langrenn med den kapasiteten han har. Jeg støtter forsøket fullt ut, det blir gøy, sier langrennskongen Per Olofsson til NTB.

- Nordmannens inntreden er blitt en skikkelig utfordring for meg og alle de andre. Han kommer garantert til å være med i toppen, og er like stor favoritt på tremila som Muhlegg, Alsgaard og meg selv, hevder Olofsson.

Bjørndalen håper nå på et bedre startspor i OL enn i Ramsau, der han slet seg opp gjennom feltet den første kilometeren.

- Håper på en plass der jeg kan være med fra start, regner nemlig med at løpet går tidlig. Tipper vel ikke mye feil om de beste kliner til allerede etter fem kilometer for å kvitte seg med mest mulig at feltet. Da skal jeg være med, koste hva det koste vil, sier en innbitt Ole Einar Bjørndalen.

(NTB)

Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
OL-SENDINGAR RADIO/TV
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
10 SISTE SPORT
PÅ FORSIDA NO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no