skilleResultaterskille_slutt
salt_lake_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Salt Lake 2002
 

Gullglid fikset i hotellkjelleren

Svært få har tilgang til smørebua i kjelleren på det norske OL-hotellet Inn on the Creek.

Publisert 16.02.2002 19:19.
Ole Einar Bjørndalen tok NTB med til det aller helligste. Fredag fikk NTB møte med den dobbelte OL-mesteren og skisliper Olav Stuveseth (40) i smørerommene i kjelleren under hotellet.

De eksklusive bildene viser hjertet i Olympiatoppens glidprosjekt, kostnadsberegnet til flere millioner kroner de siste fire årene. Fredag kveld ble gullparet klargjort, lørdag tok Bjørndalen det rundt løypa til sin tredje individuelle gullmedalje i Salt Lake City-lekene.

Under besøket kom Bjørge Stensbøl innom for å slå av en prat etter en skitur. Sjefen for Olympiatoppen var tydelig stolt av Norges smørehvelv.

I rommene står det ski og annet utstyr for flere millioner kroner, tilhørende skiskyttere, langrenns- og kombinertløpere. I det innerste rommet står en ett tonn tung slipemaskin for skisåler til en verdi av 900.000 kroner.
Gullskiene prepareres i kjelleren på det norske OL-hotellet.

Den er selve juvelen i smøresatsingen, fløyet til USA fra Norge i januar. Fire personer jobber i kjeller'n: Stuveseth fra Hokksund, Finn Magnar Hagen, Knut Skjelbreid og Eilif Kristen Mikkelsplass.

Fant nytt par

NTB fikk lov til å fortelle historien om hvordan Ole Einar Bjørndalen, smørerne og slipeteamet klargjorde skiene til lørdagens OL-jaktstart.

Dette er historien om hvor seriøs og nøyaktig OL-mesteren i skiskyting er når han finner sine gullpar, og om hvor små marginer idrett kan dreie seg om.

Struktur er Stuveseths spesialområde, han har holdt på siden 1986. Torsdag kveld fikk han en viktig jobb av Ole Einar.

- Jeg har jobbet i et halvt år for å finne gode allround-ski til bruk på kald snø, og paret vi plukket ut torsdag så lovende ut. Dilemmaet er å finne et par som er mest mulig perfekt både i og utenfor sporet. Jeg går 80-90 prosent av løpet utenfor, men må også ha glid i sporet, røpet Bjørndalen.

Stuveseth gjorde Bjørndalens tre skipar klare til testing. Fredag gjorde skiskytteren den jobben på trening, før han ved lunsjtider kom med verdifulle tilbakemeldinger om skiparene.

Da vi møtte duoen i kjelleren fredag ettermiddag, var skiene til preparering hos smørerne Ivar-Mikael Ulekleiv og Svein Ivar Moen. Ved 16.30-tiden ble paret overlevert Stuveseth.

- Til nå har jeg brukt to forskjellige skipar under OL, og tatt gull med begge, sa Bjørndalen til NTB og viste kjærlig fram gullskiene.

Glid i siste liten

Klokken 19.30 fredag kveld, mens Norge sov, ble ski slipt og deretter etterbehandlet av Ulekleiv.
Gullskiene prepareres i kjelleren på det norske OL-hotellet.

Få timer før start ble toppfinishen gjort i smørebua på stadion. Mens norske TV-seere tok lørdags-Grandiosaen ut av stekeovnen, testet Bjørndalen ett nytt og to tidligere gullpar, og endte opp med det han vant 20-kilometeren på. En drøy halvtime senere tok han sitt tredje OL-gull.

- Det er ikke tilfeldig at Ole Einar går fort. Han er virkelig profesjonell, sa Stuveseth til NTB.

I løpet av de siste årene er han blitt god kompis med Simostranda-løperen, som viser stor interesse for sliperens arbeid.

- Ole stoler på oss. Det er ikke mange som tør slipe ski dagen før et renn, men vi har spisskompetanse og har gjort det før. Blant annet i Lahtis-VM i fjor. Jeg har ikke peiling på struktur og det å lage ski. Men jeg kan føle gliden, om skiene er gode å gå på. Det prøver jeg å videreformidle hit, så tar teamet seg av resten, fortalte Ole Einar.

Lørdag kveld hadde gjengen all grunn til å feire OL-innsatsen. Ved hjelp av samarbeid, en slipemaskin, smøring og en liten porsjon flaks, ble målet om gullmedaljer nådd.

Tilbake sto en fornøyd Olav Stuveseth, som sjelden får oppmerksomhet. Han vet hva som skjedde de 20 timene før Ole Einar ble enda mer historisk. Nå vet du det også...

(NTB-Kaj T. Pedersen)

Siste saker:
Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
OL-SENDINGAR RADIO/TV
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
10 SISTE SPORT
PÅ FORSIDA NO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no