Et lag med bare spillere fra den franske ligaen slo Frankrike i VMs åpningskamp.

Publisert 31.05.2002 12:57. Oppdatert 04.06.2002 10:36.
Kristian Elster

Se bildene fra kampen
Senegals spillere jublet etter målet og kampen. Se bildene
Franske spillere, ledere og fans deppet etter kampen. Se bildene

I den største overraskelsen i en åpningskamp siden Kamerun slo Argentina 1-0 i 1990, ble resultatet det samme til Senegal over tittelforsvarer Frankrike.

Som vanlig var det tittelforsvaren som spilte i VMs åpningskamp, og denne gangen stod en VM-debutant på motsatt banehalvdel.

Åtte av de 14 franske spillerne som spilte VM-finalen for fire år siden var med i startoppstillingen i dagens kamp.
Senegals spillere jubler etter målet(foto:Dylan Martinez/reuters/scanpix)

Det afrikanske er nesten like fransk som originalen; 21 av de 23 spillerne i troppen spiller til daglig i franske klubblag.

I Senegals startoppstilling var det bare spillere fra den franske ligaen, mens forsvarsspilleren Frank Leboeuf var den eneste på franske lagets startoppstilling som tjener sitt daglige brød i hjemlandet.

Stengene dirret

Etter at Senegal hadde åpnet best de første to-tre minuttene, overtok Frankrike det meste av spillet.

Det var likevel ikke ufortjent da Senegals stjernespiller Diouf kom seg fri på venstresiden og kom helt ned til dødlinjen. Han la inn i feltet, og etter litt rot kunne en nesten liggende Diop sette ballen i mål fra to meter.

Da hadde allerede David Trezegeut hatt det første av kampens totalt tre skudd i treverket.

De to neste kom med et drøyts minutt mellomrom etter vel ett kvarter i annen omgang. Først var det Senegals Fadiga som traff tverrliggeren, før Thierryu Henry gjorde det samme for Frankrike rett etterpå.

Frankrike presset hardt de siste 20 minuttene og satte også inn to nye spisser, men Senegal red av presset og sikret en overraskende seier.

NRK.no fulgte kampen:

(Nyeste først) 2.omgang:
-Frankrike lempet ballen inn flere ganger på overtid, men tross store sjanser gikk ballen ikke inn.

-Henry skjøt rett på keeper fra 7-8 meter og litt skrått hold. Han fikk ballen etter en forsvarstabbe i det kampen gikk inn i overtid, men burde ha passet til bedre plasserte Trezeguet i stedet for å skyte selv.

-Henry skyter rett på keeper i god posisjon etter 40. minutter.

-Djibril Cissé kommer inn for Sylvain Wiltord etter 35 minutter. Cissé er fransk fotballs vidunderbarn og spiller sin 3. landskamp.

-Etter 28 minutter presser Frankrike videre, men Senegal holder stand til tross for enkelte merkelige opptredener som å klarere med hælspark til motspiller.
Senegals Diop (liggende) scorer 1-0-målet(foto:Jason Reed/reuters/scanpix)

-Frankrike svarer umidellbart og Henry satte ballen i tverrliggeren fra rundt 16 meter.

-Fadiga skjøt overraskende fra skrått hold i tverrliggeren etter 19.minutter. Senegals første sjanse i omgangen.
-Christophe Dugarry kom inn for Djorkaeff etter 15.minutter.

Frankrike har presset hardt det første kvarteret og hatt flere gode sjanser.

-Etter 11 minutter fikk Henry en kjempesjanse på innlegg fra høyre, men headet ballen over fra to meter.

-Trezeguet headet en meter utenfor etter ti minutter, men keeper så ut til å ha kontroll.

-Frankrike fikk frispark etter fire minutter rett utenfor hjørnet av 16-meteren. Petit, som fikk gult kort i første omgang, skjøt i muren.

-Senegal fri på høyresiden, men innlegget gikk til en Senegal-spiller i offside.

- Annen omgang er i gang uten at noen av lagene har byttet spillere.

1.omgang

-Djorkaeff skjøt direkte på et frispark fra drøye 35 meter etter 38 minutter, men fikk ikke fart på skuddet og keeper plukket lett.

-Fransk innkast på linje med Senegals 16-meter etter 34 minutter gikk til Henry som brassesparket bakover, men franskmannen på bakerste stolpe tapte hodeduellen.

-Diouf kom seg fri på venstresiden og kom seg helt ned til dødlinjen. Han sendte ballen inn foran mål og etter litt klabb og babb satte Diop ballen i mål fra 2 meter etter en 30 minutter.

-De to franske spissene kombinerte nydelig etter 22 minutter og Trezeguet avsluttet med et skudd i stolpen fra 16 meter.
David Trezegeut klarte ikke å kontrollere ballen da han kom alene med keeper og falt i stedet over keeperen. (foto:Shaun Best/reuters/scanpix)

- Etter 20 minutter ble Trezeguet spilt alene gjennom på høyresiden, men han fikk ikke kontroll på ballen alene med keeper.

-Frankrike dro igjen opp på høyresiden, men innlegget ble blokkert. På den følgende corneren fra Petit klarte ikke keeper å bokse ut skikkelig, men en Senegal-spiller fikk klarert.

-Etter et par gode tilløp fra Senegal de første minuttene har Frankrike overtatt det meste av spillet. Frankrike har hatt ballen mest det første kvarteret, uten at det har ført til farligheter.

-Senegal dro seg fri nede på dødlinjen og driblet seg inn i feltet. Slo ballen 45 grader bakover, men en fransk forsvarer fikk foten først og ballen gikk inn til keeper.

-Etter nesten tre minutter førte Thuram opp langs høyresiden og slo inn i feltet. Trezeguet møtte innlegget, men skuddet gikk ufarlig utenfor.
-Senegal fikk frispark allerede etter 10 sekunder og slo et innlegg i feltet som en ble headet mot Barthez som reddet lett. Med litt godvilje kan det sies at Senegal hadde VMs første målsjanse.