Euro 2004  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Europamester Hellas

Angelos Charisteas header inn 1-0. (Foto: AFP/Scanpix)
Angelos Charisteas scoret kampens eneste mål da Hellas slo vertslandet Portugal i finalen i fotball-EM.

Publisert 04.07.2004 22:37. Oppdatert 05.07.2004 00:28.

Billedgalleri av fansen

I EM-finalens 57. minutt steg Angelos Kharisteas i været som en gresk gud og fullbyrdet den største sensasjonen i europeisk fotballhistorie.

Hellas slo vertene Portugal 1-0, og nå kan vi glemme antikkens greske guder og helter. Glem Zeus. Nå er det Otto Rehhagel som regjerer på Olympen. Glem Herkules, Akhilles og Odysseus. Nå heter heltene Kharisteas, Dellas, Zagorakis, Seitaridis og Fyssas.

Lagkaptein Theodoros Zagorakis med pokalen. (Foto: Reuters/Scanpix)
Sistnevnte var grekernes trojanske hest. I storparten av finalen var Takis Fyssas den eneste Benfica-spiller på Estadio da Luz, og sammen med lagkameratene taklet han storkampatmosfæren der klart best.

Headinger etter innlegg fra høyre senket både Frankrike og Tsjekkia, så Portugal burde vært forberedt da Yourkas Seitaridis raidet og vant det greske lagets første hjørnespark ti minutter ut i 2. omgang.

Men på corneren fra Angelos Basinas var det lille Costinha som markerte lange Kharisteas, og han hadde ikke en sjanse. Werder Bremen-reserven steg i været og nikket inn sitt tredje EM-mål.

Det virket som anledningen var for stor for portugiserne. Nøkkelspillerne var skygger av seg selv, og verken Figo, Deco, Ronaldo, Rui Costa (som ble byttet inn i sin 94. og siste landskamp) eller Maniche innfridde.

Og særlig ikke Pauleta, som igjen fikk tillit som spiss framfor Nuno Gomes. Det er vanskelig å forstå.

Verdig vinner

Grekernes gammeldagse markeringsforsvar er blitt kritisert, og det er et lag som er flinkere til å ødelegge for andre enn til å skape noe selv. Men spørsmålet om det er en verdig EM-vinner er egentlig uinteressant.

Ronaldo gråt etter kampen. (Foto: AP/Scanpix)
De har slått ut tittelforsvarer Frankrike, de har slått ut turneringens beste lag Tsjekkia, og de har slått EM-vertene Portugal to ganger.

Trenerreven Otto Rehhagel vant duellen med Luiz Felipe Scolari. Hvem skulle tro at det skulle gå 74 minutter før Portugal fikk sin første store sjanse?

De greske spillerne hadde som alltid fått sine oppgaver. Kapsis markerte Pauleta, Fyssas tok Figo, Seitaridis passet Ronaldo, Katsouranis fulgte Deco og Zagorakis tok seg av Maniche. Men de var også forberedt på at Portugal ville prøve å dra dem ut av posisjon.

Etter bare noen minutter forlot Figo høyrekanten og la seg i en dyp midtbanerolle. Fyssas fulgte ikke etter, men overlot til andre å passe Portugals lagkaptein. Når han kom framover, var det snart på høyre, snart på venstre side. De greske backene byttet ikke side når Figo og Ronaldo gjorde det.

I semifinalen fikk den offensive tsjekkiske backen Marek Jankulovski mye rom når han støtte framover. Grekerne ville ikke la et portugisisk lag som er vant til hyppige posisjonsbytter flytte dem rundt som brikker.

I nettet

Høyrebacken Miguel var likevel den portugiseren som fikk mest rom å angripe i, men Stylios Giannakopoulos tok de lange løpene hjemover og hindret ham i å stelle i stand mye trøbbel.

En tilskuer løp inn på banen under 2. omgang. (Foto: AFP/Scanpix)
Hver gang Portugal prøvde å dra i gang sitt hurtige angrepsspill, havnet de i et nett av greske spillere. Kom de til innlegg, var det fire hvite trøyer for hver røde inne foran målet. Og igjen var Hellas overlegen i duellspillet.

Frustrasjonen bredte seg i det portugisiske laget ettersom sjansene uteble, og i stedet var Hellas giftigere på sine kontringer.

I det 16. minutt måtte Ricardo kaste seg i beina på Zisis Vryzas etter en rask kontring og noen flotte veggpasninger. Det ble den største sjansen i første omgang.

Miguel måtte ut med skade rett før pause. Da Paulo Ferreira kom inn, var det seks spillere fra Portos vinnerlag i mestercupen på banen, og greske Fyssas var eneste Benfica-spiller på klubbens hjemmebane. Slik føltes det nok også, etter hvert.

Selv om portugiserne og de fleste nøytrale gremmet seg over en kamp som ikke sto i stil med de mange flotte EM-forestillingene, koste de greske tilskuerne seg, og det var de som sang det siste kvarteret av første omgang og resten av kvelden.

Portugals frustrasjon bare vokste utover i 2. omgang, og tilskueren som fem minutter før slutt løp inn på banen var den eneste som greide å bryte gjennom det greske forsvaret. Han kastet seg hodestups inn i nettet og måtte trekkes løs før han kunne bæres ut. Dermed ble den greske jubelfesten utsatt noen minutter, men søndag var den uunngåelig.