skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
3_1_banner  Norsk Rocks Historie
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Norsk rocks historie Sist oppdatert 11:31
SENDETIDER
Norsk rocks historie
11 ep. radio og TV
NRK1 onsdag etter kveldsnytt.
NRK P2 mandag 11:03
MUSIKK PÅ NRK
Kjøp fra NRK Butikken
Norsk rocks historie
Ansvarlig for sidene:
NRK Program riks Tromsø
Tlf: 77 66 12 00
Serien lages av
E-post:

 

Historisk om rock

Gjennom 11 halvtimes dokumentarer på NRK1 og like mange timelange dokumentarer på NRK P2 i tillegg til et omfattende nettilbud blir den norske rockens historie grundig dokumentert.

Publisert 17.09.2004 12:07. Oppdatert 07.10.2004 18:12.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Norsk rocks historie er en fortelling om en unik musikk-kultur. Det er også en fortelling om norsk ungdoms kamp for anerkjennelse og respekt i et samfunn som til tider var svært fiendtlig innstilt mot rocken. Serien er et samarbeidsprosjekt mellom radio og fjernsyn, og i den første dokumentaren av i alt 11 går vi tilbake til tiåret da rocken kom til Norge – 50-tallet.
Omslaget til Pussycats-plata «The Craftsman Song»

- Norsk rocks historie forteller om utviklingen av rocken og ungdomskulturen fra 1955 og fram til i dag, forteller Per Kristian Olsen, en av programskaperne. – Serien tar seerne og lytterne med på en reise i vår moderne kulturhistorie. Å presentere utviklingen innen rocken gir samtidig innfallsvinkler til å forstå det moderne Norge.

Også på radio og nett

Gjennom 11 halvtimes dokumentarer på NRK1 og like mange timelange dokumentarer på NRK P2, unikt arkivstoff og eksklusive intervjuer beveger vi oss fra 50-tall til 90-tall, hvor norsk rocks historie blir grundig dokumentert.

Den påfølgende lørdagen etter tv-sendingen blir dokumentaren utvidet med en times sending på NRK P2, der det blir plass til lengre låter og lengre klipp fra intervjuene. Lørdag 25. september kl 14.03 kan du altså høre den første radiodokumentaren - om 50-tallet.

På nettsidene til Norsk rocks historie vil du finne artikler om de ulike epokene i rockehistorien, biografier, oversikt over plater og mye mer.

Unike og hittil ukjente opptak

Dokumentarserien er resultat av tre års arbeid fra programskaperne. Flere hundre musikere, bransjefolk og fans har blitt intervjuet, og de har gjennomsøkt private og offentlige arkiver der de har funnet bilder, film og musikk som aldri har vært vist før.

Da det hele startet

– I 1955 var Norge kulturelt sett som før krigen, forteller Per Kristian Olsen. – Man sa fremdeles ”De” til hverandre. Den kulturelle moderniseringen av Norge måtte ungdommen selv ta seg av. Og det gjorde de til rytmen av rock and roll.

I første program møter vi blant andre Egil Monn Iversen. Hadde det vært opp til ham, ville det ikke ha blitt gitt ut Elvis-plater i Norge. Som repertoarsjef for RCA-utgivelsene i Norge sa han nei til Elvis da han ble verdenslansert med ”Heartbreak Hotel”. Monn Iversen syntes rett og slett at låten var for dårlig til at den fortjente distribusjon i Norge. I Norsk rocks historie minnes han avgjørelsen sin med et smil og sier ”Å si nei til Elvis er jo helt sinnsykt”.

Rockens pionerer

Vi får også se et sjeldent filmklipp av Roald Stensby, som ble nordisk mester i rock på Jordal amfi i 1959. Opptakene viser Roald som synger rock-klassikeren ”Breathless” med bandet sitt The Rockin’ Dukes.

I tillegg til Roald Stensby blir vi bedre kjent med Rocke-Pelle og Per Elvis Granberg, som til sammen utgjør de tre viktigste pionerene i norsk 50-tallsrock.

De første rockemanagerne

Vi møter også de til nå ukjente bakmennene i norsk 50-tallsrock: De første rock’n’roll-managerne, impresarioene Hans Christensen og Eivind Solberg.
Christensen og Solberg var de to som bygde opp karrierene til Stensby, Rocke-Pelle og Granberg.

Christensen og Solberg sto også bak de nordiske rockemesterskapene på Jordal Amfi i 1958 og 1959, som den gang var et av de største rockearrangementene Europa hadde sett med over titusen mennesker.

De gjorde også Bygdø sjøbad til hovedscene for rock’n’roll i Norge ved å arrangere de nå legendariske Oslo- og Norgesmesterskapene i rock.


LENKER

 

Historisk om rock

Den norske rockens historie blir grundig fortalt gjennom 11 dokumentarer på NRK1 og like mange radioprogrammer på NRK P2.
DEBATT
20 SISTE NORSK ROCKS HISTORIE
10 SISTE MUSIKK
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no