skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
3_1_banner  Norsk Rocks Historie
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Norsk rocks historie Sist oppdatert 11:31
SENDETIDER
Norsk rocks historie
11 ep. radio og TV
NRK1 onsdag etter kveldsnytt.
NRK P2 mandag 11:03
MUSIKK PÅ NRK
Kjøp fra NRK Butikken
Norsk rocks historie
Ansvarlig for sidene:
NRK Program riks Tromsø
Tlf: 77 66 12 00
Serien lages av
E-post:

 
Ladies and Gentlemen, we proudly present

The BAND

Skal det rocke, må det være en god låt. Og de som spiller, må vite hva de gjør. Her er gutan bak "Norsk rocks historie":

Publisert 26.09.2004 13:39. Oppdatert 07.10.2004 18:18.
Av Erling Steenstrup

Foto: Pål Hansen

Per Kristian Olsen

Vokal og gitar

The Narrator. Stemmen i dette prosjektet har et sterkt forhold til et populærmusikalsk ensemble fra en havneby i nordvest-England (som aldri fikk den anerkjennelsen de fortjente).

Han omtaler seg sjøl på denne måten:

- Født i Tromsø i 1955. Vokst opp i verdens nordligste by Hammerfest. Den største inspirasjonen til å lære å spille gitar var skuespiller Bjørn Sundquist. Han og bandet hans, the Guys, var de tøffeste i Hammerfest.

Spilte selv litt i kameratband, men skjønte fort at noen stor musiker ville jeg aldri kunne bli. Men kan skryte av å ha "levd" av musikk i noen uker, en sommer på slutten av 70-tallet da jeg reiste rundt i Europa som gatesanger. Så har jeg spilt i Hollywood, på en bar. Da jeg bodde i USA meldte jeg meg på en såkalt hootnight, hvor amatører kan få komme opp og vise seg fram. Etter at jeg var ferdig med å spille mine to tilmålte viser fikk jeg oppleve den klassiske "don't call us, we'll call you"-situasjonen. Dermed var det endelig. Skulle jeg noen gang få gjøre noe med musikk, måtte jeg finne en annen måte enn å spille selv.

Per Kristian ga ut "Det store popeventyret", boka om Pussycats, i 1998.

Han har arbeidet som kulturjournalist i NRK siden 1989, bare avbrutt av to år som kulturredaktør i Nordlys fra 1994 til 1996.

Etterhvert som arbeidet med norsk rocks historie har skredet framover, har han blitt stadig mer lik Neil Young.

Hans Børge Hartvigsen

Gitar.

Født 1958 i Tromsø.

Produceren bor i Kaldfjorden på Kvaløya og er innehaver av en Zodiac med 40-hesters Yamaha. På land kjører han 750 Honda Custom med selskinnssete.

Hans Børge er utdanna programingeniør, filmfotograf og producer - alt NRK har kunnet by på for programskapere. Han er mest stolt av portrettene av Marius Müller og Lars Demian i programserien "Månelyst" fra 1995 - og konsertfilmen med Chris Thompson og Mads Eriksens orkester.
"Rorbua" i Tromsø framsto som en stor sal.

Hans Børge er kjent i lokalet etter å ha laget 140 programmer i serien "Du skal høre mye", men han er syle klar på at "Norsk rocks historie" er det største han har vært med på.

Han er småbarnsfar og heier på TIL!


Arvid Esperø

Bass

Prosjektlederen er født og oppvokst i Kabelvåg. Bassen, som han også trakterer i det virkelige liv, er instrumentet som driver gruppa framover. (Bortsett fra i Stones, der den jobben er gitt til Richards og Watts.) Arvid mener at trioen er det ultimate rock'n'rollformatet og nevner opp to kvartetter som bevis. Først og fremst Led Zeppelin. Dernest the Who, før han kommer opp med Jimi Hendrix Experience og Cream.

Han sier dette om seg sjøl:

-Jeg har vært bassist, prosjektleder, lærer, dørvakt på club7, produsent i platebransjen, daglig leder, innspillingstekniker, roadie, gitarist, sjåfør, fabrikkarbeider, byssegutt og direktør.

Alt dette har jeg gjort for å forberede meg til å bli i stand til å bli en del av teamet i norsk rocks historie.

Vi som vet litt mer, kan sette navn på noen flere elementer i karrieren. Blant annet spilte han Kong Kåre den 1. i Jørn Hoel og Per Furøys barneteaterforestilling om "Nøkkeldilla Sørensen", han var den første lederen i plateselskapet Mai og sang "Karlsøy i Troms" med PS-gruppa i 1970. Han produserte Vømmøl, men også Søt Hævns første (og eneste?) EP, "Asfaltparasitta".

Arvid har også jobba i Hålogaland Teater, i Lillehammer Olympiske Organisasjonskomite og ved Høvikodden - før NRK tok ham.

Bill Roger Gystad

Gibson SG

Født i Tønsberg. Datt på platespilleren i særdeles ung alder, og fikk dermed sin egen. Det har gitt ham et levebrød.

Fotograf og døråpner Gystad har vært til stede på det absolutte flertallet av intervjuene i denne serien (innpå 300). Han har jobbet også.

Bill er redaksjonens mest aktive konsertgjenger. Han har derfor uvurderlig betydning for cred'en vår i det aktive rockemiljøet.

Unge Gystad hadde Esperø som lærer på Norsk Lydskole høsten 1984, og har etter det paid his dues i alle deler av NRK-systemet.

Han mener at beste norske rockelåt og ikke minst rockeriff ever er "Queen of all queens" (Popol Vuh).


Arne Berg

Piano og scratching

Født i Tromsø i 1959.

Arne har holdt på med rockeklubber, fanzineproduksjon og coverdesign (bl.a på "Asfaltparasitta") siden 1978.

Han overstyrte allmøtet og døpte kaféen "Blitz" etter at han kom til den byen. Var med på å starte nærradien Radio Alpha (senere Radio City, senere konkurs, det er en annen historie).

Så tar verdensmusikken ham, med eget ukentlig program på Radio Orakel. Startet Club Tropicano med Per Eirik Johansen i -85. Dratt inn i NRK ti år seinere.

Arne mener at The Wailers var det 20. århundres viktigste band, uten dem hadde for eksempel The Aller Værste ikke vært Norges beste band. Bandet han savner mest er likevel M.T. Hammed, Gamlebyens stolte skaband.

Han er absolutt mest stolt av at kafeen fikk navnet Blitz -og ikke "Den piska gnu".


Kåre Johannes Inderberg

Trommer

Født i Trøndelag i 1975. Kåre er utdannet ved Film og TV Akademiet i Oslo. Han jobbet i reklamebyrå før han etterhvert gikk over til freelance-markedet. Han har fotografert og klippet flere kortfilmer før han begynte med TV-produksjoner. Var en av klipperne på NRKs realityserie "Eldrebølgen", før han dro for å jobbe med "Livet er Svalbard". Dermed er "Norsk Rocks Historie" hans tredje dokumentarserie for NRK.

Musikalsk er Inderberg, ifølge ham selv, født tjue år for seint. Han har en forkjærlighet for 70-tallet med band som Led Zeppelin, Pink Floyd og Jethro Tull. Av norsk musikk har Prudence og Titanic utmerket seg gjennom arbeidet med denne serien. Og som rotekte trønder regner han selvfølgelig Vømmøl Spellmannslag som en nasjonal kulturskatt.

At Esperø spiller gitarriffet på "Hammarfossens brus" knytter Inderberg følelsesmessig tett til dette prosjektet.


Siste saker:

 

Historisk om rock

Den norske rockens historie blir grundig fortalt gjennom 11 dokumentarer på NRK1 og like mange radioprogrammer på NRK P2.
DEBATT
20 SISTE NORSK ROCKS HISTORIE
10 SISTE MUSIKK
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no