skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

Hvorfor begeistres vi?

Knut Erik Jensen har laget filmen Heftig og begeistret, en publikumsvinner. Folk i alle aldre går mann av huse for å se filmen om Berlevåg mannsangforening. Og nylig foreslo en psykiater at det var bedre terapi å se denne filmen enn å ta lykkepillen.

Publisert 15.03.2001 09:13. Oppdatert 15.03.2001 15:25.

Den kalde krigen

Knut Erik Jensen har laget film siden midten av 70-årene. Han har fått flere priser og ofte gode kritikker, men Heftig og begeistret er hans første publikumsvinner.
Han vokste opp i Honningsvåg etter krigen. Livet på Finnmarkskysten i femtiårene der sporene etter krigen var dramatiske og nye fiendebilder ble skapt, satte sine spor. Den kalde krigens gufs er et tema i flere av hans filmer og fjernsynsprogram.

Rørt til tårer

Ideen om å lage film om Berlevåg mannsangforening fikk han da han hørte koret på en konsert. Han ble rørt til tårer ved tanken på det barske livet mange av deltakerne hadde bak seg, men likevel kunne de tillitsfullt synge om gleden over et enkelt liv og ”at ingen er så trygg for fare som Guds lille barneskare”. Den eldste av deltagerne er 93 år, og koret har trofast holdt sammen gjennom tykt og tynt i mange år.

Populære

Med den enorme interessen rundt filmen opplever koret i dag mye og uvant oppmerksomhet.
Invitasjonene strømmer inn til å delta på festivaler og stevner.

Knut Erik Jensen har klart å formidle videre de følelsene han opplevde da han første gang hørte koret. Han har satt fokus på menneskene og livet i fiskeværet Berlevåg slik at publikum kjenner igjen sine egne liv, selv om deres omgivelser er urbane og helt annerledes. Selv tror Knut Erik Jensen at filmens suksess handler om de nære ting: respekten for øyeblikket, menneskene rundt og at livet må leves her og nå i pakt med naturen. Kanskje er tiden inne for et nytt verdisyn?

Av Solveig Bøhle
På livet løs, NRK P2, 18. mars og 22.mars 2001Siste saker:

 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no