skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

Født på nytt

De religiøse snakker om ”å bli født på nytt”, men det begrepet vil jeg også gjerne bruke. For det å bli overvektsoperert, og gå ned 70 – 80 kg er som å starte helt på nytt igjen

Publisert 20.08.2004 09:29. Oppdatert 26.08.2004 13:23.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Roger Robberstad
Roger Robberstad, hadde tilslutt ikke noe valg. Han falt ned en trapp, knuste en fot og fikk hjerteinfarkt. Da han kom til seg selv igjen, fikk han bekjed om at han måtte slankeopereres. Det gjaldt liv eller død, han veide 161 kg. Men operasjonen var risikofylt og Roger var helt klar over at han ikke kunne være sikker på å våkne opp etter inngrepet.

Hva tenkte du rett før du la deg under kniven?

- Jeg måtte velge å stole på dem som kunne dette, men visste at jeg måtte overleve. Jeg har to barn og mye å leve for.

Strabasiøs vei

Det har vært en lang, strabasiøs vei for Roger å blir så frisk som han er i dag. Men han vil alltid ha status som pasient, for livet blir aldri helt normalt noen gang.

- De har drevet så mye med ommøblering av tarmene mine at jeg i dag ikke kan spise kjøtt og harde grønnsaker. Den nye lille magesekken min aksepterer så å si bare flytende føde, og tørre kjeks, men alt er bedre enn livet før operasjonen.

Hvordan har selvbildet ditt forandret seg etter operasjonen?

- Når jeg ser i speilet, har jeg vanskelig for å se en mann på 95 kg og ikke en på 161. Jeg klarer ikke helt å skifte selvbilde. Jeg har endret meg mye. Blitt mer ettertenksom, fått mer guts, og blitt mer bestemt. Jeg vet om overvektsopererte som har skiftet helt personlighet. Fra å være blide tjukke har de blitt sinte, for klovnerollen som tjukk er en trygg rolle for mange.

Når man er veldig tjukk, er det langt inn til følelsene og det kan være vanskelig å vite hvem man egentlig er ved siden av det å være tjukk.

Hva skal du bruke livet ditt til nå fremover?

- Mitt høyeste ønske er å begynne å jobbe igjen. Jeg er 47 år og har ikke lyst til å leve på uføretrygd resten av livet. Men jeg er ikke sikker på om jeg klarer det.

Stort mot

Roger er en modig mann som helt utvungent klarer å snakke om det som har vært så vanskelig for han nesten hele livet.
- Jeg vet ikke hvordan mitt nye liv blir, men jeg tror det er en mening med at jeg ikke døde der på operasjonsbordet. Jeg har nok noe jeg skal utrette, jeg har bare ikke fått vite det ennå.På livet laus, NRK P2, 22. og 26. august 2004.

Av Kirsti Kraft

Siste saker:

 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no