skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

Tiden lar seg ikke stoppe, men kan vi forsinke den litt?

Tiden lar seg ikke stoppe, men kan vi forsinke den litt? I På livet løs er er stikkordene tid, rytme og følelser,inspirert av bøkene "Tio tankar om tid" skrevet av Bodil Jönsson og "Molecules of emotion" av Candace B. Pert.

Publisert 28.02.2001 10:48. Oppdatert 26.03.2001 17:36.

Kampen om tiden

Vi har passert et tusenårsskifte så det er vel ikke tilfeldig at vi får stadig flere bøker som vinkler på tiden og tidens historie. En av dem som var først ute var Michael Ende med sin roman, Momo.Kampen om tiden. Tid er liv og tiden bor i hjertet, sier Michael Ende og får støtte av den svenske fysikeren Bodil Jönsson har skrevet en liten bok hun kaller Tio tankar om tid, der hun vil ha oss til å reflektere over tid og rytme i våre liv.

Viktig å kjede seg

Det eneste vi har er tid, og hva gjør vi med den? Vi kan ikke stoppe tiden, men Bodil Jönsson vil gjerne minne oss om viktige knep som kanskje hjelper oss "å holde tiden fast" Hun snakker blant annet om hvor viktig det er at vi ikke hele tiden stykker opp tiden vår:

- Ikke vær redd for å kjede deg, sier hun. - Det har sprunget mange gode ideer ut av at man har bevilget seg tid for ettertanke og kanskje også kjedet seg litt.

Bodil Jönsson er professor i fysikk ved Lunds tekniske høyskole. Hun er aktiv når det gjelder miljøspørsmål og jobber også for funksjonshemmede, i det hun er opptatt av hvordan ny teknikk kan gjøre livet lettere for mange. Nylig fikk hun en pris på 800.000 fra styre ved Konglige Tekniske Høyskole i Sverige. Begrunnelsen var at hun har gitt teknikken et menneskelig ansikt og gjort en innsats både som forsker, pedagog, folkeopplyser når det gjelder teknikk og vitenskap.

Å sanse tiden

I På livet løs møter vi også professor i klinisk kjemi Peter Kierulf som snakker om hvordan vår tidsopplevelse påvirkes av følelser, for vår opplevelse av tid påvirkes av ytre og indre stimuli gjennom våre sanser og vår tankeverden. Slik kan vi faktisk si at vår tanke er vår skjebne.

Av Solveig Bøhle
På livet løs,NRK P2,søndag 31. okt 1999

Siste saker:

 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no