skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

Når kjærligheten utholder alt

Våren 1994, under en større litteraturkonferanse i Jerusalem, der den kjente engelske forfatteren Iris Murdoch var en av hovedgjestene oppdaget hennes mann John Bayley de første tegn på at noe var galt med hustruen.

Publisert 27.02.2001 17:08. Oppdatert 27.03.2001 10:30.

Alzheimer

Iris Murdoch deltok i en debatt og virket fjern og svarte merkelig på publikums spørsmål. Snart skulle John Bayley få en forklaring på hendelsen, for i løpet av få måneder viste det seg at Iris Murdoch utviklet klare symptomer på sykdommen Alzheimer.

- Når jeg ser tilbake har jeg vanskelig for å skille oss fra hverandre. Det virker som vi alltid har vært sammen, skriver John Bayley i boken, ”Iris - A Memoir of Iris Murdoch”, en av de to erindringsbøker som han har skrevet om sin kjente forfatterhustru. Her forteller han både fra et langt litterært liv som de to hadde sammen og om de siste årene da han pleiet sin totalt hjelpeløse hustru.

Usedvanlig kjærlighetshistorie

John Bayley, som selv var professor i litteratur, var gift med Iris Murdoch i 40 år.I England har John Bayleys bøker fått stor oppmerksomhet fordi dette ikke er biografi i vanlig forstand, men en usedvanlig kjærlighetshistorie og et rikt kunstnerportrett.

- Han har klart det mesterstykke å skrive om sykdommen og tragedien som rammet dem med et stort mot og en usedvanlig åpenhet, men uten å bli sentimental, sier sjefredaktør Gordon Hølmebakk som traff Iris Murdoch flere ganger i den tiden hun var en etablert forfatter. Hennes forfatterskap ble etter hvert omfattende og hun hadde en stor og trofast leserskare, også her i Norge. De fleste av hennes norske lesere valgte nok å lese henne på orginalspråket, men ti av hennes romaner er oversatt til norsk.

- Hun var en meget spesiell kvinne, forteller Gordon Hølmebakk. Han karakteriserer henne som et museum av motsetninger.
- Hun var kommunist i sin ungdom, men ble adlet i sin alderdom. Hun var utdannet filosof, men skrev romaner som tankemessig ikke var særlig utfordrende.
Hennes tema er frihet, makt og kjærlighet, men i sine bøker beskjeftiger hun seg lite med sex.

Den siste tiden

Iris Murdoch døde i februar 1999. Da var hun for lengst fortapt i et glemselens landskap der ingen lenger kunne nå henne, heller ikke John Bayley som selv stelte sin hustru til de siste månedene av hennes liv. Men i de to bøkene har han tegnet et portrett av kunstneren Iris Murdoch og dessuten gitt oss et stykke brukslittaratur om hvordan det er å leve nært til et menneske som forsvinner inn i Alzheimers sykdom.

Av Solveig Bøhle
På livet løs,NRK P2, 3.februar 2000

Siste saker:

 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no