skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

I det gamle Egypt

I fire programmer er På livet løs i Egypt for å oppsøke en kultur som blomstret 1500 år før vår tidsregning. Det blir et møte med sterke kvinner, mektige gudeskikkelser og dunkle gravkammere som i all sin dysterhet også reflekterer lyset og drømmen om udødelighet.

Publisert 27.02.2001 15:23. Oppdatert 15.03.2001 15:32.

Dronningmakt

Historiens bue spenner over et tidsrom på 1500 år når vi i dagens Egypt går i fotsporene til kvinnene Hatshepsut, dronning Nefretite, dronning Teie og Kleopatra. Kleopatra - så hun ut som Elisabeth Taylor slik Hollywood vil ha oss til å tro? Mange myter og færre fakta finnes om Kleopatra. Men at hun var en smart dame. kanskje mer intelligent enn vakker, det tror man i dag. Hun gjorde sin entre i verdenshistorien, da hun som 19-åring klarte å overtale 53 år gamle Cæsar, den romerske keiseren, til å bli med på en tur på Nilen. En seiltur som fikk mange konsekvenser.

Den første feminist

Den første feminist og dronningmaktNærmere 1500 år før Kleopatra levde Hatshepsut, kvinnen som besteg farao-tronen til tross for at den var forbeholdt menn. På statuer som er bevart av henne ser vi et vakkert ungpikeansikt, men historien forteller om en strategisk dyktig politiker som styrte det daværende Egypt i 22 år. Trolig ble hun myrdet av sin yngre medregent, Thotmose den tredje som ikke tålte at kvinner tok seg tilrette på maktens arena. Men i dag er det hennes kulturekspedisjon til landet Punt som reflekteres i historien, mer enn hans krigstokter. Og det er til hennes dødstempel på vestbredden av Luxor at turistene valfarter. Dronningene Teie og Nefretite, svigermor og svigerdatter også sterke kvinner som spilte en viktig rolle i sin tid.

Sterke medspillere

Dronning Teie som medregent og Dronning Nefretite som medspiller i en revolusjon for en eneveldig gud. Og i dag? For parfymehandleren i Khan el Khalili-basaren i Kairo er de først og fremst eksotiske navn som lokker turistene til hans disk. For hvem vil ikke spre en duft Nefretite eller Kleopatra rundt seg.

Av Solveig Bøhle
På livet løs,NRK P2
Søndagene 2 - 23.april 2000

Siste saker:

 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no