skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

Det gode liv i rullestol

Riktignok har Claes Hultling droppet å forsere ulendt terreng i Jotunheimen med rullestolen, men det faktum at han er lam fra skulderne, og dessuten bare har én brukbar hånd etter en stupeulykke, hindrer ham ikke i å klare mer enn de fleste av oss.

Publisert 26.02.2001 15:51. Oppdatert 15.03.2001 15:38.
Claes Hultling er overlege ved Spinalis, en helt unik avdeling for ryggmargskadete, ved Karolinska sjukhuset i Stockholm. Avdelingen er ett av Claes Hultlings mange spennende og fantastiske prosjekter, utviklet og realisert for penger fra det private næringslivet.

En varm sommerdag

Da ulykken skjedde Claes Hultling for seksten år siden, var han nettopp ferdig utdannet narkoselege. Han hadde massevis av planer, skulle gifte seg med sin Barbro to uker senere, og livet lekte med sine visjoner og utfordringer.

Denne vakre sommerdagen stupte Claes Hultling for siste gang. Han stupte på en sten, og som lege forsto han raskt konsekvensene av ulykken.
- Men, sier han - Min sjel brøt ikke sammen den sommerdagen selv om jeg forsto at jeg ville bli totalt avhengig av rullestolen.

Claes Hultling bestemte seg for ikke å gi opp. Han skulle ”på beina” igjen så snart som mulig. I dag er han overlege ved Spinalis, driver en omfattende forskervirksomhet, og er dessuten aktiv seiler. Høsten 2000 representerte han Sverige i seiling i handicap-olympiaden i Sydney. Han er gift med sin Barbro og sammen har de sønnen, syv år gamle Emil.

Jorden rundt reiser

Da jeg første gang ringte Claes Hultling, nådde jeg ham via en mobiltelefon på flyplassen i Melbourne der han ventet på fly videre til Singapore. Rullestolen har aldri hindret ham i omfattende reisevirksomhet i forbindelse med internasjonal konkurranseidrett, men også som overlege ved Spinalis ved Karolinska Sjukehuset i Stockholm. Her driver han også en omfattende forskervirksomhet for å bedre livet til sin skadete medbrødre og søstre.

Han har fått to millioner fra et forsikringsselskap for å etablere et bilverksted for rullestolbrukere.
- De fleste som brekker ryggen er unge gutter som skader seg i bil- eller motorsykkelulykker. Jeg vil lage et verksted hvor de kan drive med det som var viktig for dem før ulykken. Her skal de kunne mekke og stelle sin egen bil selv. Utstyret blir spesiallaget, forteller Claes Hultling som også har tegnet og fått laget spesielt tilpasset treningsapparater til treningsrommene på Spinalis.

Kokebok for lamme

Han har nettopp avsluttet samarbeidet med en ernæringsspesialist. Høsten 2000 ga han ut kokebok for lamme. Det er viktig hva man spiser når man sitter i rullestol, fordi stoffskiftet og fordøyelsen fungerer annerledes.

Viktig er også alt som styrker livsglede og livslyst. Sentralt på Spinalis finnes et stort, lekkert treningskjøkken på 200 kvadratmeter. Kjøkkenet er Claes Hultlings stolthet, og her foregår møter, festligheter og treningstimer i å lage sin egen mat.
- Et sykehuskjøkken skal lukte olivenolje, hvitløk og rødvin, sier han og forteller at kokeboken også gir praktisk og nyttig veileding av mange slag. Hvordan åpner man en vinflaske når man ikke har full førlighet i hendene?

Pappa

I 1998 disputerte Claes Hultling på en metode som gjør at ryggmargskadete menn som er lamme i underlivet kan bli fedre.
- Når det gjelder informasjon om seksualitet for ryggmargskadete pasientene er det viktig at legen har god tid, sier Claes Hultling. Han er selv pappa til Emil som i dag er sju år.

Til Claes Hultling kommer pasienter fra fjern og nær. Prinsen av Oman oppsøkte ham på Spinalis da han for noen år siden falt av hesten da han spilte hestepolo. Flere pasienter har oppsøkt ham også fra Norge.

En av dem er Jan-Erik Sandberg som sitter i rullestol etter en bilulykke da han var 19 år. Nina og Jan-Erik Sandberg var de første her i landet som fikk hjelp av metoden Claes Hultling har utviklet. I dag er de lykkelig foreldre til lille Jesper som er 11 måneder gammel. Og du møter også Nina og Jan-Erik Sandberg i På livet løs.

Av Solveig Bøhle
På livet løs, NRK P2,26 mai 2000

Siste saker:

 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no