skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

Balansekunstner

Eva Khan
Eva Khan
-Jeg blir dengt i hue’ fra alle kanter. Sier Eva Khan uten nevneverdig bekymring. Hun er en annen stemme i en ellers polarisert innvandringsdebatt.

Publisert 05.05.2003 13:44. Oppdatert 06.05.2003 09:35.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Eva Khan, som leder ORKIS, Oslo Røde Kors Internsjonale Senter, søker en 3. vei i en ellers enveiskjørt innvandringsdebatt. ”Enveiskjørt” er et ord hun bruker ofte.

Vi har jo så kort hukommelse. Det var faktisk først i 1996 vi begynte å snakke høyt her i landet om tvangsekteskap. Og det var Eva Khan, og ORKIS, som resolutt dro teppet til side og avslørte noe stygt og skremmende midt iblant oss:


Holdt for ørene

-Det var veldig få organisasjoner som støttet oss. Myndighetene ville ikke vite om dette, og innvandrermiljøene holdt seg for ørene, sier Eva Khan.

Etter hvert våknet både journalister og politikere, og vi fikk handlingsplan mot tvangsekteskap i fjor sommer. Og Informasjonstelefonen om tvangsekteskap, som Eva Khan og ORKIS driver. Det er mange minoritetsungdommer som ringer, - pågangen fra jenter og gutter som frykter tvangsekteskap, og voksne kvinner som vil annulere tvangsekteskap, er stor, den økte med 70% i fjor.

Men da teppet ble dratt til side i 1996, - så vi alt? Fortsatt er det ingen som ser guttene, sier Eva Khan oppgitt. Handlingsplanen mot tvangsekteskap har ikke ett tiltak for gutter. De blir ikke trodd på sosialkontorer. Det er ikke noe krisesenter gutter kan gjemme seg i.


Foreldre gråter

Om vi nå klarer å se guttene, – så ser vi fortsatt ikke alt. Eva Khan ser foreldre – som sitter og gråter.”Gud har glemt foreldregenerasjonen” heter det gjerne. Vi har ikke råd til det, sier Eva Khan.

Og så våger hun noe så politisk ukorrekt som å be minoritetsungdom tenke seg om, før de oppsøker hjelp. Det viser seg at nesten alle som vil ha hjelp mot tvangsekteskap finner tilbake til familien, ganske fort. Halvparten flytter hjem igjen. Også unge må ta ansvar, sier Eva Khan.
10 år har gått siden Eva Khan begynte med denne vanskelige balansekunsten. I hennes verden er ikke virkeligheten enten-eller. En dag trøster hun en far som ikke begriper sin opprørske datter, neste dag skaffer hun en annen opprørsk datter beredskapshjem, eller ny identitet. Og hun bruker timer, titallsvis, på megling, eller dialogmøter med familier der det har raknet.

Selvstendig

Eva Khan nyter stor respekt i minoritetsmiljøene. Hun viser også respekt, og forlanger at alle blir hørt, men hun er kompromissløs når det trengs. Hun er sint når hun er sint, og uendelig tålmodig når tålmodighet trengs. Og hun har solid bakgrunn for egne meninger; 16 år gammel kom hun til Norge fra Pakistan, og møtte sine foreldre som hun syntes var veldig gammeldagse, mens de fikk hit en datter som de syntes var veldig frigjort.


Eva Khan, som selv har vært så opptatt av og skaffet så mye fokus på tvangsekteskap, synes det nå er på tide å trekke tilside andre tepper. Hvis det da er mulig for oss journalister, for politikere, for hjelpeapparatet, å ha mer enn en tanke i hodet på en gang .

Unnfallenhet

Det er så mange utfordringer. Eva Khan trekker fram unnfallenheten i helsevesenet:

Hvorfor godtar norske leger at en far følger sin pakistanske datter inn på legekontoret?
Det ville aldri en lege i Pakistan godtatt, sier Eva Khan.

Og hvorfor griper ikke sykepleiere eller leger inn når en pasient på sykehuset får besøk av 5-10 ”gråtekoner” i timesvis, i dagesvis? Som tar med mat til pasienten, og snakker høyt? Det er slitsomt for pasienten, og enda mer slitsomt for de andre pasientene på rommet. Personalet gjør ikke jobben sin, når de unnlater å gripe inn, mener Eva Khan.


Hun vandrer ut og inn av 26 nasjonaliteters mangfoldige miljøer, blant unge, eldre, barn, og kriminelle. Hun har alltid det lille merket med Røde Kors den røde halvmåne på skjorta. Det er viktig, for henne. Merket er min sikkerhet og min styrke, sier Eva Khan.


På livet løs , NRK P2, 4. mai 03


Programleder Kristin Moksnes


Bearbeidet for nett av Inger Braathen


 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no