skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 
Liv Køltzow:

Redd for å leva?

- Den ene dagen lik den andre, å leve uten å leve, pensjonere seg, også mentalt - det er et grusomt vrengebilde av livet, seier Liv Køltzow. – Det er en mulighet som gjør meg rasende, provosert, også fordi jeg føler meg truet av det selv.

Publisert 13.12.2002 15:38. Oppdatert 01.07.2003 13:29.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
I Liv Køltzows roman ”Det avbrutte bildet”, nominert til Nordisk Råds litteraturpris, er hovudpersonen Hanna provosert av redsla for å leva som ho ser rundt seg:

” Det gjaldt å føre samtaler om bagateller, det gjaldt å avslutte samværet før det ble for kronglete, det gjaldt å slippe kluss med andre mennesker, spare seg, leve, men likevel ikke leve, for tidlig aldring, sitte på benker, mate katten, småpludre om praktiske ting”.

På Østerås i Bærum utanfor Oslo har Liv Køltzow arbeidsrommet sitt, ho opnar døra til skrå desembersol og nemner si glede over den skarpe månen sist natt.

Litt for glad i å leva

Hovedpersonen Hanna er
”….nesten litt for glad i å leve, litt for glad i det hele tatt, ofte ulykkelig ene og alene av den grunn at hun ikke i øyeblikket kunne få være så lykkelig som hun egentlig var. ”

Og i samlivet med Andreas fekk ho ikkje alltid vera det, men nå er det over:

”Ja, hun fikk være i verden, uforstyrret av Andreas’ skiftende humør, som når hun minst hadde ventet det hadde spolert gleden hennes over rekker av vanndråper på en duvende gren, som hadde dempet forventningen hennes foran en avtale med ham selv eller med hvem som helst, som hadde sendt henne fra glede til skepsis på mindre enn et sekund og hadde forstyrret henne i hennes komtemplasjon som jo bestandig hadde vært hennes tilflukt….”

Barndomens utløe

- Lenge visste jeg ikke hva det ”Det avbrutte bildet” var om: Jeg ville ha plass til visse episoder – et bilde av en utløe som jeg husker fra barndommen hos en tante. Og jeg ville skrive om kjærlighet. Dette er en roman om å legge ting bak seg, begynne på nytt.

Liv Køltzow er blant dei mest kritikarroste norske forfattarane, det er andre gong ho er nominert til Nordisk Råds litteraturpris, forrige gong for romanen ”Hvem har ditt ansikt” som kom i 1987. Ho fekk Brageprisen for sin forrige roman, ”Verden forsvinner”, i 1997. Ho har også gitt ut noveller, og biografien ”Den unge Amalie Skram.


På livet laus, NRK P2, 15. og 19. desember 2002

Siste saker:

 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no