skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 
Den ydmyke munken

Frans av Assisi (1182-1226)

Frans av Assisi kledde seg naken for sin far for å kunne vende seg mot Gud fri som et nyfødt barn. Han snakket til fuglene og brakk ikke et gresstrå av respekt for naturen og alt levende, men sin egen kropp pinte og plaget han i kjærlighetens navn.

Publisert 21.05.2001 11:19. Oppdatert 21.05.2001 13:31.

Befrier

Sett med vår tids øyne er Frans av Assisi kanskje et mysterium, men for mange mennesker på hans egen tid kom han som en befrier og fredsstifter.

I en fase av søken og forvirring kommer Frans en dag til den lille forfallende kirken viet helgen San Damiano. Her opplever han en mystisk ekstase og synes å høre en stemme som kommer fra korsbildet over alteret.

-Fransiskus, ser du ikke hvordan huset mitt faller i ruiner? Gå og gjenreis det for meg.

Hellige Klara


I den lille kirken Portiuncula , som den gangen lå i skogen ved Assisi, men i dag er bygget inn i en større kirke, klippet Frans av Klaras vakre hår, og den 18 mars 1212 avgav Klara de tre løftene om lydighet, kyskhet og fattigdom.

Et fristed for kvinner

Frans grunnla fransiskanerordnenen og lekmannsorden Mindrebrødrene og sammen med hellige Klara grunnla han også noneorden, Klarissene. Klara og hennes fattige medsøstre flyttet etter hvert inn klostret San Damiano som i dag ligger i utkanten av den gamle bykjernen av Assisi. Her skulle hun også etter hvert få følge av to søstere og moren. Alle blir klarisser. På denne tiden var klostret nemlig ofte et fristed for kvinner.

Fattig men from

Vakre kirker ligger på rad og rekke i Assisi. Mest kjent er Basilica di S. Francesco. Her oppbevares kisten med restene av Franses legeme, en uerstattelig relikvie for Assisi. For hva hadde Assisi vært uten Frans?

Både i under - og overkirken forteller veggmaleriene oss om livet til den unge rikmannssønnen og trubaduren. Valg av motiver minner oss om at Giotto eller Cavallini ,ekspertene strides om hvem som har malt freskene i overkirken,ønsker å vise oss likhetstrekk mellom livet til Jesus og Frans.

Historiske fakta, legender og myter veves sammen til den fascinerende historien om rikmannsønnen Frans som ikke vil eie noe for å kunne nyte fattigdommens privilegium. Å være fattig og ulærd er ikke foraktelig, men et tegn på fromhet for Frans. Han gir ordet fattig ny mening.

Av Solveig Bøhle.
På livet løs, NRK P2, 24 mai og 4 juni 2001

Siste saker:

 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no