skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
P2-teatret_toppbanner_3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Radioteatret > P2-teatret Sist oppdatert 11:30
 

Ung, redd og sint.

En ung, redd og sint mann, stinn av drømmer og storhetsforestillinger, ensom, muligens homoseksuell, i kamp med fanatiske kristne som er i ferd med å få stor makt.

Publisert 31.01.2003 09:49.

Studio 19 sist torsdag

Dette er Julian, romersk fyrste og keiser slik han kommer mot oss fra Henrik Ibsens store dobbeldrama Keiser og galileer. Torsdag var kremen av Ibsen-forskere og 80 deltagere samlet i Studio 19 på Marienlyst for å dykke ned i det Ibsen selv kalte sitt hovedverk, men som få har lest og som bare er spilt en gang i sin helhet på en norsk scene. Radioteatret presenterte sin sprutferske og kontroversielle produksjon, som har premiere på NRK P2 søndag kl 1503.

Klanen, Grex og Kork

Aftenpostens Per Haddal var tilstede på seminaret og registrerer Radioteatrets "grenseoverskridende forsøk på å realisere det mange regner som bortimot umulig." Alle midler settes inn for å gjøre dette dramaet med handling fra 300-tallet til en uvanlig serie med lydopplevelser for øre, sinn og tanke. Talekor og menneskemengder fra Vålerenga-klanen får følge av Grex Vocalis og Kringkastingsorkestret. Innstuderingen lar Julian ha format, men også motsetninger som sprenger ham, skriver Per Haddal.

Arne Barca, Steinar Berthelsen og Åsmund Feidje

Ibsen-serien

Carl Henrik Grøndahl er produsent for oppsetningen og har bearbeidet teksten sammen med lyddesigner Arne Barca. På seminaret gjorde han det klart at NRK Radioteatret skal gi ut Ibsens samlede skuespill som lyddrama innen 2006, og i bakhodet lå det en tanke om å droppe Keiser og galileer. Det er for svært, for sært og få er interessert.

-Det beste man kan si om en slik tanke, er at den er feig, sa Grøndahl. -Så tumlet vi såvidt med tanken om å gi ut Radioteatrets innspilling fra 1956 - en slags merkelighet for de innvidde. Det beste man kan si om en slik tanke, er at den er enda feigere. Og feige tør vi i hvert fall ikke være - altså vi gjør Keiser og galileer nå.
Men da må vi ta tak i dette stoffet personlig og gjøre det om fra noe vi må til noe vi vil. Keiser og galileer må ikke bare angå oss, det må berøre oss. For vi skal underholde andre med det, ja faktisk - forføre. Forføre uforberedte lyttere til å fortsette å lytte, henge fast, bli berørt, sa Carl Henrik Grøndahl.

Stereo og oppmerksomhet

Som også gjorde det klart at Keiser og galileer ikke er noe kosestoff man får med seg helt uten anstrengelse: Skal man få fullt utbytte av Radioteatres Keiser og galileer åtte søndager framover, bør man for det første få hørt forestillingen i stereo og for det andre gi hele sin oppmerksomhet og medlevelse til stoffet.

- Men da håper vi også at lytterne kan bli like berørt av dette stoffet som vi er, sier Carl Henrik Grøndahl.


Siste saker:

 
Radioteatret går løs på monstret
Fruen fra havet
10 SISTE RADIOTEATER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no