skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
P2-teatret_toppbanner_3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Radioteatret > P2-teatret Sist oppdatert 11:30
 
Blå fugl:

Keiser og galileer

Sverre Solberg vant torsdag Radioteatrets Blå fugl for sin innsats som Julian i "Keiser og galileer". Søndag sender P2-teatret utdrag fra suksessforestillingen - til ære for vinneren.

Publisert 30.01.2004 11:47.
Sverre Solberg gjør en formidabel innsats som Julian i "Keiser og galileer".
Henrik Ibsen ga ut sitt digre dobbeltdrama ”Keiser og galileer” i 1873. Ingen sceneteatre har våget å gi seg i kast med det, og urpremieren på hele dramaet var faktisk i Radioteatret i 1956.

Å sette opp ”Keiser og galileer” kan fort få preg av å være et pliktløp. Bare fire ganger har det vært satt opp på norske scener. Og hver gang spør kritikerne: Hvorfor velge akkurat dette stykket?

-Fordi vi tror det kan være et meget bra hørespill gjemt i denne teksten, uttalte produsent Carl Henrik Grøndahl da stykket hadde premiere i Radioteatret i fjor, og han tok ikke feil.

Begeistret mottakelse

- Vågestykke med mestertakter. Det umulige kan lykkes, skrev Aftenpostens Per Haddal i sin anmeldelse av produksjonen, mens Andreas Wiese i Dagbladet omtalte stykket som ”imponerende, tydelig og meget krevende” - og at det var farlig å kjøre bil til.

Dessuten kunne Radioteatrets P2-scene glede seg over ny lytterrekord da stykket ble satt opp. Intet mindre enn 120 000 lyttere hørte på oppsetningen.

Opprør mot undertrykkelse

”Keiser og galileer” handler overordnet om vårt opprør mot undertrykkende normer og familie som forkrøpler og ødelegger. Lengselen etter frihet og innsikt.

Hovedpersonen Julian river seg løs fra alt som fengsler ham og våger å gå inn i livet. Og knekker på det. Den fysiske handlingen foregår i Romeriket på 300-tallet, men er like reell i dag.

Hvis man drives av lengsel etter frihet – til å undres, undersøke og stille de grunnleggende spørsmål – og så møter det fanatiske, det som stenger og dreper den frie tanke - hva gjør du da? Gir opp? Blir autoritær for å bekjempe det totalitære? Dette er Julians dilemma – og det samtidig demokratiets dilemma. Julian søker fortvilet støtte og felleskap i sin frihetskamp, men møter bare likegyldighet, slapphet og hån.

Også på lydbok

Nå foreligger nyproduksjonen fra 2003 på lydbok fra NRK Lydbokforlaget. I hovedrollen som Julian finner vi som kjent Sverre Solberg, og i de andre rollene finner man blant annet Nils Ole Oftebro, Reidar Sørensen, Irene Reppen, Jørgen Langhelle, Jan Grønli, Gisken Armand, Bjarte Hjelmeland, Svein Erik Brodal og Vålerengaklanen mfl.

Regien er ved Steinar Berthelsen og lyddesignen ved Arne Barca. Det var Carl Henrik Grøndahl som var stykkets produsent.

Hør det!

Søndag kan du altså høre utvalgte bruddstykker fra dette enorme dramaet. I Radioteatret klokken 15.03 på P2 - den 1. februar. Reprisen kan du høre i samme kanal, mandag klokken 19.30.
Siste saker:

 
Radioteatret går løs på monstret
Fruen fra havet
10 SISTE RADIOTEATER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no