skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
P2-teatret_toppbanner_3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Radioteatret > P2-teatret Sist oppdatert 11:30
 
Keiser og galileer

Ibsen-urpremiere i Radioteatret!

Olafr Havrevold, 1955. Foto: Sturlason.
Olafr Havrevold, 1955. Foto: Sturlason.
Radioteatret var først ute med å spille hele "Keiser og galileer" i 1956. Nationaltheatret har aldri gjort det. Det Norske Teatret gjorde det i 1987. Den Nationale Scene ga en sterkt nedkortet versjon i 2000. Når Radioteatret nå går igang med "Keiser og galileer", er det altså tredje gang stykket framføres i sin helhet.

Publisert 19.04.2002 11:56. Oppdatert 29.04.2002 12:29.


Avisene var fulle av kommentarer og anmeldelser i de ti ukene Radioteatret sendte "Keiser og galileer" våren 1956, med Olavr Havrevold i rollen som Julian.

Radioteatret våget det umulige

- Det er en mektig innsats Radioteatret nu i Ibsen-året gjør for å bringe dette lite kjente og påaktede verk ut til hele folket, skrev Carl Fredrik Engelstad i Morgenbladet.
- Det skulle bli Radioteatret som endelig utførte det utrolig, det som aldri var mulig for noen scene: Å gi en fullstendig framføring av Henrik Ibsens veldige, tanketunge dobbeltdrama, konstaterte Odd Bang-Hansen i Arbeiderbladet.

Henrik Ibsen med Sigurd og Suzannah i 1874.
Da de ti ukene var gått og alle deler sendt, var nok kritikerne mer imponert enn begeistret.
- Sammen har Hans Heiberg (instruktøren) og Olafr Havrevold gjennomført en av norsk teaters mektigste prestasjoner. Hans Heiberg har gjort Radioteatret til en av våre store kulturinstitusjoner. Verdigere og mer imponerende enn ved dette svære teaterprogrammet kunne Kringkastingen ikke ha feiret vår største dramatikers minne, mente Odd Bang-Hansen.
- Fremførelsen av "Keiser og galileer" var en stor gjerning, hevdet Carl Fredrik Engelstad.

De var ikke blinde for svakhetene i stykket.
- Annen del er ikke så helstøpt som første, det faller mer fra hverandre i enkeltscener, det har gjentagelser og ikke samme kraftfulle stigning som første del, mente Odd Bang-Hansen.

Radioteatret våger igjen

Opptaket fra 1956 ville neppe vært til stor glede for dagens lyttere. Det kommer ikke til å bli sendt igjen. Derimot går vi nå løs på stoffet med dagens teknologi og erfaringer, så gjenstår å se hva lytterne og kritikerne sier etter 10 søndager med "Keiser og galileer" fra desember 2002.

Carl Henrik Grøndahl

Siste saker:

 
Radioteatret går løs på monstret
Fruen fra havet
10 SISTE RADIOTEATER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no