skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

SV-utspill avvist og vellykket

SV-leder Kristin Halvorsen foreslo et bredt skoleforlik for de andre partiene, for å unngå smålig krangel i valgkampen. Hun fikk nei, men oppnådde likevel målet sitt.

Publisert 29.07.2003 12:58.
Av politisk kommentator Magnus Takvam

Selv om invitasjonen ble avvist, har SV likevel oppnådd å få temaet skole på dagsorden, og det har kanskje vært det viktigste målet med utspillet.

Ferske velgerundersøkelser viser nemlig at skole kan avgjøre partivalg for svært mange velgere. Etter temaet helse og eldre som scorer aller høyest, er skole det nest viktigste saksområdet.

Skole god SV-sak

I Oslo og Akershus er skolepolitikk sak nummer en for velgerne. SV har gjennom mange år opparbeidet seg tillit på dette saksfeltet og vil gjerne at mye av valgkampen skal dreie seg om dette.

Ved de to siste valgene tjente både Høyre og SV på å kjøre fram skolepolitikk. I mellomtiden har Høyre fått regjeringsansvar, og SV framstår nå som det ledende opposisjonspartiet når det gjelder skole.

Det vil partiet utnytte, og utspillet har vært varslet i flere uker. I NRKs partilederdebatt i Standpunkt før ferien sådde Kristin Halvorsen ideen for første gang. Dette er ledd i en plan for å gjøre dette til en hovedsak ved lokalvalget-og på SVs premisser.

AP sier nei

Arbeiderpartiet har sagt nei til et bredt SV-forlik. I stedet har partiet forsøkt å komme på banen med sine egne skolepolitiske utspill, etter å ha vært svært passive i Stortinget på dette feltet.

Partiet har relansert sitt forslag om en heldagsskole og provosert fram en ideologisk debatt med Høyre om skolepolitikken.

Derfor er Jens Stoltenberg mer opptatt av å utdype forskjellene til Høyre nå enn å inngå i en allianse med regjeringspartiet.

Fremskrittspartiet vil ha krav om likestilling mellom private og offentlige skoler og en finansiering etter kjent Frp-modell som forutsetning.

Derfor er hverken Arbeiderpartiet eller Frp lette å lokke med på alliansebygging nå. Avstanden er så stor at det er helt utenkelig med et forlik på linje med barnehagesaken.

Brodd mot Høyre

SV selger sitt utspill som en kontrast til smålig politikerkrangel.

- La oss slutte med løftepolitikken der vi sitter rad på rad og overbyr hverandre, sier Kristin.

Slike forsøk på å heve seg over den politiske krangel er en teknikk både hun og tidligere SV-leder Erik Solheim, og også Frp-formann Carl I Hagen har benyttet seg av.

Et klassisk populistisk grep. De identifiserer seg med folkets misnøye med politikerne. I dette tilfellet kan utspillet lett slå tilbake på SV selv.

Kristin Halvorsen har uttalt at et av målene med skoleutspillet er å "bruke opp" pengene til denne typen reformer, slik at Høyre ikke får noe igjen til sin skattelettepolitikk.

Dermed blir det hele et politisk utspill så godt som noe annet, og kanskje minst like utspekulert.

Offensiv mot SV

Det er opplagt at SV i denne valgkampen er forberedt på å bli angrepet og få kritisk flomlys på sin egen politikk, mer enn noen gang før.

Partiets har aldri tidligere hatt så høy oppslutning over så lang tid. Bare dette siste utspillet om skolepolitikk illustrerer SVs nye tyngde. Halvorsens brev til de andre partiene blir tatt alvorlig og ingen tør å trekke på skuldrene av det som "nok et SV-utspill", slik partiet opplevde før.

Høyres landsmøte varslet at de ville sette kampen mot SVs politikk høyt på dagsorden i lokalvalget, og Kristin Halvorsen må også regne med at mediene setter seg ned med kritisk blikk på sammenhengen i SVs politikk på ulike områder.

Det kan derfor være avgjørende at SV selv er først på banen og styrer innholdet i debatten mest mulig. I den forstand var det siste utspillet vellykket.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no