skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Venneløst Høyre

Alle Høyres ledende talsmann har brukt store deler av landsmøtet i Stavanger til frontalangrep på venstresiden. De skremmer velgerne med sosialistspøkelset.

Publisert 26.04.2003 15:47. Oppdatert 26.04.2003 16:11.
Av politisk kommentator Magnus Takvam

Å mane fram fiendebilder av politiske motstandere er et klassisk grep for å gjøre egen politikk mer tydelig. Et parti som tidligere har scoret stort på å bli utsatt for denne medisinen,er Frp. Carl I. Hagen elsker å bli angrepet. Nå spørs det om SV og Kristin Halvorsen utnytter muligheten når de kommer i fokus på samme måte.

Lokalvalg

Kanonaden er rettet ikke bare mot SV og delvis Arbeiderpartiet, men også mot Kommuneforbundet. Politisk sett er angrepene mot Kommuneforbundet regissert med tanke på høstens lokalvalg, mens SV er skyteskive med tanke på den nasjonale politiske arenaen.

Høyre har et komplisert kommunevalg foran seg. Selv om Erna Solberg er partiets store stjerne og en kraftfull kommunalminister, gir krisen i kommuneøkonomien et dårlig utgangspunkt. Nå håper partiet å få lokalvalget vekk fra denne ubehagelige debatten og over på Høyres løsninger i stedet-ved å provosere "bremseklossen" Jan Davidsen.

Dristig strategi

Den store usikkerheten er om angrepene slår tilbake mot Høyre i stedet. Partiet presiserer riktignok at kritikken ikke retter seg mot de enkelte medlemmene, men deres fagforening. Men for mange er denne typen angrep bare bekreftelsen på Høyre som et kaldt kremmerparti som ikke kjenner hverdagen for de mange lavtlønte kvinner i omsorgsyrkene.

SV truer nasjonen

På den nasjonale arenaen sliter også Høyre i forhold til oppslutning. Partiet har rast på meningsmålingene siden november og debatten omkring regjeringen dreier seg stort sett om utsiktene til regjeringskrise.

Når et flertall mellom SV og Arbeiderpartiet er en reell mulighet, retter Høyre skytset mot SVs økonomiske uansvarlighet og maner fram et bilde av en rasert velferdsstat. På samme måte som i lokalpolitikken er hensikten å få oppmerksomheten vekk fra den slitsomme politiske hverdagen og få fram Høyres egen politikk som kontrast til SV og et radikalisert Arbeiderparti. Høyre skal bli det trygge styringsdyktige alternativet.

Uryddig politisk landskap

Bakgrunnen for disse politiske manøvrene er det kaotiske parlamentariske mønsteret som har vokst fram etter Stortingsvalget 2001.I et oppsplittet Storting der alle partier kan inngå i allianser med hverandre prøver Høyre å gjenreise tydelige alternativer i politikken.

SV har vært en god fiende for Høyre siden 90-tallet. Under EU kampen arrangerte de to partiene felles debattmøter om medlemskapet,og i de siste valgkampene har de dratt mange velgere ved å fokusere på skolepolitikk som er vinnersaker for både SV og Høyre. Det som halter i det idealbildet av to motpoler Høyre maner fram, er at Fremskrittspartiet mangler.

Mens Frp drømmer om en allianse med Høyre fram mot neste valg, er dette Høyreledelsens marerittscenario. For mange i partiet nesten like ille som utsiktene til et SV/Ap-flertall.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no